Kulturna dešavanja

Dani nauke u Nišu

epruvetePrepoznavajući potrebu za većim angažovanjem mladih u oblast nauke, AIESEC u Nišu po prvi put organizuje projekat „Dani nauke“ koji ima za cilj da podstakne mlade da se bave naukom i da im ukaže na ekonomsku isplativost iste.

Samo 0.3% GDP-a se u Srbiji izdvaja za nauku, što nas stavlja na samom dnu lestvice u Evropi kad su u pitanju izdvajanja za nauku. Naučne institucije su uglavnom slabo razvijene, a naučna istarživanja se ne podstiču. Sve je manji broj svršenih srednjoškolaca koji upisuju neki prirodni fakultet jer ih obrazovni sistem i trenutna situacija u zemlji ne podstiču dovoljno na takav korak. Sa druge strane, već godinama je u našoj zemlji ispoljena tendencija odliva mozgova. Mladi, perspektivni ljudi, puni novih ideja, odlaze u inostranstvo kako bi se bavili naukom tamo gde za to postoje bolji uslovi i gde se njihov rad više ceni i poštuje.

Projekat će biti realizovan u periodu od 18.3 do 15.4.2011. i sastoji se iz tri dela: predavanja za učenike srednjih škola, konkurs za esej na temu iz oblasti nauke namenjen srednjoškolcima i predavanja za studente ekonomskih nauka Univerziteta u Nišu. Studenti niškog Univerziteta i eminentni stručnjaci iz sveta nauke i ekonomije pokušaće da na jedan zanimljiv i nesvakidašnji način približe nauku mladima iz jednog totalno drugačijeg ugla. Oni će komplikovane naučne teoreme prikazati kroz svakodnevne probleme i nedoumice jednog mladog čoveka.

AIESEC je međunarodna platforma koja omogućava mladima da otkriju i razviju sopstvene
potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. Prisustvom na više od 1700 univerziteta u preko 107 zemalja, AIESEC je najveća studentska organizacija na svetu.

Pročitajte i...