Promocije, sajmovi, festivali

Constantinus 2014

constantinus-2014Muzički festival „Constantinus“, koji tradicionalno u vreme obeležavanja gradske slave okuplja vrhunske muzičare, biće održan u sali Društva arhitekata Niša 6. i 8. juna, a program obe večeri počinje u 20 sati.

Iako ove godine skromniji, program će, najavljuju organizatori, i na petom izdanju festivala težiti cilju da doprinese razvoju umetnosti i promociji kulturnog turizma Niša.

Prve festivalske večeri, u petak, za to će biti zadužen Milan Petković koga opisuju kao jednog od retkih sebi doslednih autora, koji sopstvena muzička iskustva prenosi u dela „ne obazirući se na aktuelnu tržišnu muzičku potražnju.

Na nastupu na ovom muzičkom festivalu promovisaće album „Odraz“ izdat prošle godine na kom je sav materijal odsvirao sam. Njemu prethodi „Muzička kutija“ sa 7 pesama njegovog trija, koji je izazvao pažnju kritike i ljubitelja novih muzičkih pravaca u oblasti džeza.

U nedelju, 8. juna, za nišku publiku će svirati gudački kvartet „Mokranjac“ osnovan 2010. godine na predlog istoimene muzičke škole u Beogradu i profesora Vladimira Vasiljevića, Viktora Bajlera, Tomislava Miloševića i Đorđa Miloševića.

Izvođenjem savremene srpske muzike, koja obuhvata dela kompozitora svih epoha od baroka do savremene muzike, ansambl promoviše stvaralaštvo domaćih kompozitora.

Kvartet čine Miroslav Pavlović i Bojana Jovanović na violini, Tomislav Milošević na violi i Đorđe Milošević na violončelu.

Početkom 2012. godine izvođenje „Počasnice Stevanu Mokranjcu“ Dejana Despića našlo se na prvom CD zapisu ovog ansambla izdatom u okviru promotivnog izdanja časopisa „Muzika klasika“. Kvartet je iste godine nastupio na filmskom festivalu „Kustendorf“ kao interpretator muzike nagrađenih filmova.

Na zatvaranju 47. festivala “ Mokranjčevi dani“ u Negotinu izvodili su dela Mokranjca, Despića, Atanackovića, Maksimovića, Milane Stojadinović Milić i Vajnera.

U junu 2013. godine članovi kvarteta su uz podršku SOKOJ-a snimili i objavili prvo promotivno CD izdanje sa delima domaćih autora.

Eminentni srpski kompozitori kao što su Milana Stojadinović Milić, Rajko Maksimović, Slobodan Atanacković i Ivan Brkljačić stvarali su dela specijalno za ovaj kvartet.

Južne Vesti

Pročitajte i...