Koncerti, NišCafe, Promocije, sajmovi, festivali

Festival klasične muzike “Constantinus”

niscafe

Nastupom popularnog niškog vokalnog sastava Konstantin u ponedeljak, 5. juna od 19:30 u arheološkom nalazištu „Medijana”, počeće Festival umetničke muzike Constantinus, koji će biti održan 12. put u Nišu.

Direktor festivala Igor Aleksić rekao je da izborom muzičara koji će nastupati na Constantinusu žele da “pobegnu” iz okvira klasične muzike, te će zbog toga na otvaranju pevati grupa Konstantin, koja će tom prilikom promovisati svoje novo izdanje Nasleđe.

Pored novog albuma, Nišlijama će se predstaviti i drugim pesmama zbog čega je njihov nastup nazvan “Nasleđe i još po nešto”, najavljuje Aleksić.

Program drugog dana festivala – utorak, 6. jun takođe počinje u 19:30, prema rečima Aleksića, biće posvećen mladim muzičarima, a priliku da se predstave Nišlijama imaće gudački kvartet Grada Zaječara, koji nastupa u okviru Narodnog pozorišta “Zoran Radmilović”.

Njihov koncert može se najaviti kao popularna klasika, jer će publika imati prilike da uživa u reportoaru klasične muzike, koji je adaptiran za jedan neobičan gudački sastav, jer nastupuju sa dve violine, violom i violončelom, ali imaju i akustičnu gitaru, tako da je njihov zvuk veoma interesantan, zato im i treba dati priliku – ističe Igor Aleksić.

Glavno ime ovogodišnjeg festivala, kako je najavio Aleksić biće Kokan Dimuševski, nekadašnji klavijaturista grupe Leb i sol, koji će se niškoj publici predstaviti u sredu, 7. juna od 19:30 muzikom koju je komponovao, snimio i producirao tokom karantina prouzrokovanim kovidom 19.

Naše udruženje Constantinus planira da izda i vinil izdanje tog albuma, tako da će nastup na festivalu biti predpremijera albuma “The back of Beyond” – najavio je Igor.

Kako je direktor festivala rekao Constantinus nastao je nastao sa ciljem obogaćivanja kulturnog života Niša i šireg okruženja, afirmišući, pre svega, muzičku umetnost kroz izvođaštvo, produkciju i edukaciju na najvišem profesionalnom nivou.

Od nastanka festivala 2010. godine, ideja im je bila da se festival održava u arheološkom nalazištu “Medijana”, a kako je krajem 2022. godine ponovo otvoreno za javnost, ovo će biti prvi put da će Festival umetničke muzike Constantinus biti održan tamo.

Preuzeto sa: Južne vesti

Pročitajte i...