Niške vesti, Nišville Jazz Festival 2023

Balkan bras: Sveci marširaju od Nišvila do Nju Orleansa

Nišvil pokreće novi besplatni program na Letnjoj Pozornici

Nišville džez festival uvodi novi besplatni program na Letnjoj Pozornici niške Tvrđave, gde će se takmičiti u džeziranju najbolji balkanski bras orkestri.
Pobednik će osvojiti nagradu „Badi Bolden“ nazvanu po vođi prvog džez orkestra iz Nju Orleansa sa kraja XIX veka.

balkan bras

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da današnji balkanski bras bendovi umnogome podsećaju na marširajuće orkestre Nju Orleansa., što je, kako podseća, potvrdio i čuveni džez trubač i dvostruki doktor nauka američkog Delaver univerziteta, kada je 2007. godine sa Orkestrom Gorana Cekića izveo „When the saints go marching in“ na ulicama Niša ali i na Letnjoj pozornici.

– Pobednik će dobiti priliku da nastupi na zatvaranju glavnog programa ovogodišnjeg Nišvila ali i pokrivene troškove nastupa i putovanja na nekom od svetskih festivala u Belgiji, Francuskoj ili Americi. Najbolji solista dobiće nagradu „Maksut Maksutović“, nazvanu po čuvenom niškom trubaču (koji se uspešno bavio klasičnom muzikom, džezom i tradicionalnom muzikom), muzičkom, pedagogu, umetniku koji je godinama radio u SAD, uzgred i praunuku Koštane Bore Stankovića i autoru i dirigentu projekta „100 Srpskih Truba“.

 Blagojević objašnjava da pored 30 minuta programa po sopstvenom izboru, svaki orkestar je dužan da izvede i obavezne 3 numere:
  1. Kad Sveci Marširaju – džez standard
  2. Džez improvizaciju po sopstvenom izboru i
  3. Đeli Mara – Šabana Bajramovića .

Nastupe orkestara ocenjivaće internacionalni žiri sastavljen od eminentnih džez trubača i direktora stranih džez i world music festivala.
  – Ovaj program biće i svojevrstan Showcase za prisutne goste Nišvila, inače menadžere svetskih agencija kao i direktore drugih džez  festivala koji mogu odabrati bilo koji bend za nastupe na njihovim turnejama i festivalima, objašnjava Blagojević

 Organizacioni tim Nišvila obaviće predselekciju prijavljenih orkestara i objaviti definitivan spisak učesnika takmicenja. Zainteresovani orkestri mogu svoje prijave poslati na mail:  booking@niville.com 

Donald Byrd na Nisvilu 2007

Pročitajte i...