Kulturna dešavanja

Aleksandar Serdar, dr Mina Mendelson, docent i pijanistkinja Senka Simonović

fuU utorak 01. aprila 2014. klavirski resital održaće slavni pijanista međunarodnog ugleda Aleksandar Serdar.
Prof. mr Aleksandar Serdar, ispunio je karijeru koncertirajući po celoj Evropi, Americi, Brazilu, Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajlandu i Japanu.

Na velikim takmičenjima osvaja visoke nagrade, nastupa sa proslavljenim dirigentima, vrhunskim filharmonijama i ispunjava čuvene koncertne dvorane do poslednjeg mesta širom sveta. Prvi kompakt disk snimio je za EMI, dupli disk u Luksemburgu, a zatim snimio barokni repertoar za PGP/RTS. Izvanredne kritike muzičkih časopisa navode da je pijanista sa imaginacijom i ličnošću i da poseduje retku kombinaciju autoriteta, aristokratije i duha. Direktor projekta „Nacionalna koncertna sezona“, profesor na fakultetima u Beogradu, Nišu i Istočnom Sarajevu, a od nedavno i autor izuzetne knjige „Razvoj pijanističke tehnike“.

U sredu 02. aprila 2014. publici će se predstaviti violinistkinja dr Mina Mendelson, docent i pijanistkinja Senka Simonović, umetnički saradnik Fakulteta umetnosti u Nišu.
Na programu su dela za violinu i klavir poznatih kompozitora Baha, Betovena, Bloha i Ravela.

Dr Mina Mendelson, diplomirala na FMU u Beogradu, u klasi prof. Fern Rašković, magistrirala 2003. a doktorske studije završila je 2014. godine. Održala je veliki broj resitala u reprezentativnim salama širom Srbije. Nastupala kao solista sa BGO Dušan Skovran, Kamernim ansamblom Mokranjac i sa Gudačima Svetog Đorđa, a kao član istoimenog gudačkog kvarteta učestvovala na majstorskom kursu u Londonu, u klasi prof. D. Takenoa. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu kod prof. S. Grolmus i prof. S. Baradua. Paralelno sa solističkom i kamernom koncertnom aktivnošću bavi se i pedagogijom, 2002/2003. profesor violine MŠ Mokranjac u Požarevcu. Na Fakultetu umetnosti u Nišu radi od 2003. godine. Trenutno je docent na Katedri za gudačke instrumente.

Senka Simonović, diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2007. godine, u klasi prof. Svetlane Bogino. Usavršavala se dve godine u Parizu kod eminentog profesora i pijaniste Eugena Inđića. Trenutno je student specijalističkih akademskih studija na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Aleksandra Serdara. Kao učesnik Nacionalne koncertne sezone 2008/2009. održala je niz koncerata u Nišu, Kruševcu, Vranju, Leskovcu i Kraljevu. Osim brojnih koncerata u prestižnim dvoranama u zemlji nastupala je i u Crnoj Gori, Italiji i Francuskoj. Trenutno je zaposlena kao umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu.

Koncerti će se održati u Koncertno – izložbenom prostoru FU (Knjaževačka 2a) sa početkom u 20 sati.

Ulaz na koncert je slobodan uz besplatan primerak ulaznice.

PROMOTIVNE BESPLATNE ULAZNICE se mogu nabaviti na sledećim lokacijama:
– Muzička prodavnica HAPPY HOUSE, Kalča I sprat
– Knjižara INDIGO, Obrenovićeva 39
– Cafe bar GNEZDO, Milorada Veljkovića Špaje 11
– Cafe TRAMVAJ, Obrenovićeva 20
– TRUBA kafe, Svetozara Markovića 8
– VESPA bar, Trg Republike 1

Pročitajte i...