Magazin

‘Zvezda Smrti“ – povoljno

zvezda-smrtiLjudska mašta osmislila je mnoštvo kataklizmičkih scenarija za našu planetu i čovečanstvo, ali izgradnja i brutalna upotreba „Zvezde smrti“ – uz Darta Vejdera, ultimativne ikone čuvenog filmskog serijala „Ratovi zvezda“ – definitivno nije među njima.

Odgovor na pitanje zbog čega – je jednostavan: izgradnja ovakve super-mega-giga svemirske stanice i „komada“ oružja je preskupa.

Ljudi sa sajta Centives.net pokušali su da dokuče koliko bi to zapravo bilo, i došli do zanimljive računice.

Za početak, njihova računica pokazuje da bi bilo potrebno 833.315 godina da se proizvede dovoljno čelika za pravljenje ovog megaoružja.

Za samu izgradnju „Zvezde smrti“ – koja ima otprilike 140 kilometara u prečniku – bilo bi potrebno 13 hiljada puta više novca od celokupnog svetskog BDP-a.

Ako želite da čujete tačnu cifru, to je 852.000.000.000.000.000 američkih dolara (radi se trilionima, ako ste se zabrojali).

Dakle, ako neko želi da je sagradi morao bi da uzme pozajmicu od celog sveta. Naravno, ne i da je vrati, jer bi u tom slučaju bio u posedu stanice koja može da uništi Zemlju (kao što je uništila Alderan, ali istorija galaksije koja je „far, far away“ je svejedno već svima poznata).

Ovo ipak nije prvi put da je „Zvezda smrti“ bila predmet ovakvih kalkulacija. 2009. godine je sajt „Gizmodo“ izračunao da bi izgradnja koštaa 15.6 septiliona, i to samo njena osnova, uključujući cenu transporta svog tog čelika u svemir.

Telegraf.rs

Pročitajte i...