Kulturna dešavanja

Veče Edgara Alana Poa

poKnjiževno veče posvećeno ovom američkom piscu, pesniku i kritičaru biće održano u petak, 15. marta od 20 sati u niškom bioskopu „Kupina“.

Na pitanja posetilaca pokušaće da, zajedno sa publikom, odgovori dr Dejan Ognjanović, pisac i kritičar koji je magistrirao na Filozofskom fakultetu u Nišu sa temom „Gotski motivi u delu E. A. Poa“, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa temom „Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti“, najavljeno je iz „Kupine“.

Edgar Alan Po začetnik je modernog poimanja književne strave. Njegova dela ostala su živa i skoro dva veka kasnije, a najviše ona u vezi sa horor žanrom. U ovom predavanju Poovo delo biće stavljeno u kontekst tradicije gotske proze i prikazano kao prelomno u istoriji žanra. Biće, takođe, reči o prenošenju njegove proze u druge medije, s posebnim naglaskom na film, najavljuju u bioskupu.

Nakon književne debate, ljubitelji horora će, kako je najavljeno, moći da pogleda film „Maska crvene smrti“, jednu od najpoznatijih adaptacija sa Vinsentom Prajsom u glavnoj ulozi.

Svaki posetilac će dobiti na poklon bukmarker sa najpoznatijim Poovim motivima, a svako ko sakupi pet bukmarkera sa različitih književnih večeri dobija knjigu, kažu u „Kupini“.

Na ulazu će biti postavljena kutija u koju će posetioci moći da ubacuju svoje kreativne radove kao što su crteži, tekstovi i ostalo, a sve će, kako je rečeno biti objavljeno na sajtu Kupine, ali i u štampanoj formi u vidu fanzina.

Cena ulaznice je 100 dinara.

Južne Vesti

Pročitajte i...