Nišville Jazz Festival 2014

Valya Balkanska na Nišvillu

ValyeValya Balkanska, jedana od najcenjenijih etno pevačica u svetskim okvirima -nastupiće na predstojećem Nišvilu prvog dana festival u četvrtak 14. avgusta u pratnji čuvenog bugarskog orkestra „101 Kaba Gaidi“. Valya je u žižu svetske javnosti došla kada je njena pesma „Izlel e Delyu Haydutin“ uvrštena na „Zlatnu ploču “ – selekciju snimaka koji reperezentuju zemaljsku civilizaciju, koju su 1977. godine ponela dva svemirska broda „Voyager“.

Valya Mladenova, poznatija kao Valya Balkanska rođena je 1942. rodine u selu Arda u Bugarskoj, a već početkom šezedesetih godnina stekla je u lokalnim okvirima Bugarske, ali i zemljama okruženja, reputaciju vanserijske etno pevačice na čijem je repertoaru preko 300 tradicionalnih bugraskkih pesama, ali i sa šireg područja Balkana.

Pesmu „Izlel je Delyo hajdutin“, koja je između ostalih, poslata svemirskim sondama Voyager da reprezentuje civilizaciju naše planete, snimila je 1968. godine u pratnji dvojice gajdaša. Sarađivala je sa Državnim ansamblom narodnih pesama i igara „Rodopi“ iz Smoliana, čiji je solista od 1960. godine. Njen album „Glas iz večnosti“ („Voice from Eternity“) objavljen 2004. godine, a koji sadrži njene najpoznatije pesme, po oceni kritičara, jedno je od najboljih world music izdanja svih vremena.

Godine 2002. odlikovana je najvišim bugarskim priznanjem „ordenom Stare Planine“, a po anketi sprovedenoj 2008. godine u kojoj je bugarski dnevni list „Standard“ građane Bugarske postavio pitanje šta je po njihovom mišljenju najznačajniji simbol nacionalnog ponosa – Valya Balkanska je zauzela prvo mesto, ostavivši iza sebe američkog pronalazača kompjutera bugarskog porekla Džona Vinsenta Atanasova, svetsku rekorderku u skoku u vis Stefku Kostadinovu, pa čak i Deklaraciju nezavisnosti Bugarske iz 1908. godine.

Orkestar „101 Kaba Gaidi“ iz Smolena, svojevrsna je muzička atrakcija, a neguje tradicionalnu muziku Balkana., posbeno Rodospkih planina. Nastupali su širom Evrope , a kuriozitet je da su bili specijalni na koncertu rock pevača John-a Lawton-a, nekadašnjeg člana grupe Uriah Heep.

Pročitajte i...