Niške vesti

Uskoro i regionalni sportski kamp

DivljaneU dečijem odmaralištu „Divljana“ ove godine boravilo je 2.168 mališana, što je rekordna posećenost. Ipak, ovaj centar za odmor, rekreaciju i edukaciju dece planira dalju rekonstrukciju kapaciteta i povećanje broja posetilaca, a posebno sportista mlađeg uzrasta, kaže Despot Despotović, direktor odmarališta Divljana, koje je niška gradska ustanova, mada je bliže Beloj Palanci.

– Sada je u našim objektima oko 350 sportista iz Niša. Planiramo što skorije formiranje Regionalnog sportskog kampa za jugoistočnu Srbiju, u kojem bi se obavljale pripreme mlađih sportskih selekcija. Ovakav predlog upravo ide prema Ministarstvu sporta i pripremamo potrebnu dokumentaciju. Osim podrške, potrebna su nam republička sredstva za izgradnju jedne zatvorene fiskulturne sale. Sve ostalo za jedan takav kamp uglavnom imamo – kaže Despotović za Danas.

On kaže da će od ove školske godine u odmaralištu „Divljana“ boraviti i učenici osnovnih škola iz Beograda i Vojvodine. Do sada su se u Divljani odmarali uglavnom osnovci iz Niša, pod prilično povoljnim uslovima. Cena sedmodnevnog boravka učenika niških škola iznosi 7.780 dinara i u nju su uračunati kako prevoz, smeštaj i ishrana, tako i celodnevna rekreativna i dopunska obrazovna nastava. Obezbeđeno je celodnevno dežurstvo nastavnika i stručnog osoblja, a mališanima se nude i animatori za različite programe. Takođe, ekipe Hitne pomoći i policijski organi dežuraju 24 časa dnevno.

Despotović dodaje da u odmaralištu još uvek traje renoviranje pojedinih objekata. Već su rešeni veliki problemi koje je „Divljana“ imala, među kojima su i instalacije za toplu vodu. Adaptirana je kuhinja, učionice, mini sale za stoni tenis i razonodu, kao i paviljoni za spavanje. Učenicima je na raspolaganju pet terena za male sportove. Obnovljeni su sportski tereni i uređena šetališta oko odmarališta. U planu je formiranje kompjuterske učionice sa jakim internet vezama.

Prema njegovim rečima, posle višegodišnjih problema poslovanje dečijeg odmarališta konsolidovano je bez podignutih kredita, a zaposleni redovno primaju plate. On kaže da za to nije zaslužan samo aktuelni menadžment već i činjenica da je iza celog projekta stao grad Niš. „Divljana“ je, naime, do 2010. godine bila deo niškog Dečijeg kulturnog centra, ophrvanog finansijskim i drugim problemima, ali je od tada samostalna ustanova. Ova šumska oaza smeštena je, inače, u podnožju Suve planine, na nadmorskoj visini od 510 metara, u blizini Bele Palanke i na 50 kilometara od Niša.

Besplatno
– Sva deca samohranih majki i deca iz siromašnih porodica imaju besplatan boravak u „Divljani“. Takođe, u „Divljani“ besplatno borave i blizanci i treće i četvrto dete svojih roditelja – kaže Despot Despotović.

Danas

Pročitajte i...