Koncerti

Trio Balkanske Žice

balkanske-ziceStudentski kulturni centar Niš u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta u Nišu organizuje koncert „Tria Balkanske žice“, u četvrtak 20.03. 2012 sa početkom u 20h u sali Fakulteta Umetnosti.

Ovim koncertom SKC nastavlja tradiciju organizacije koncerata umetničke muzike i predstavljanja zanimljivih i autentičnih izvođača i stvaralaca. Nakon odličnog koncerta Kvarteta klarineta“ Nevski“ krajem prošle godine, ovoga puta, SKC predstavlja vrhunske izvođače na gitari.

Koncert „Tria Balkanske žice“, u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta u Nišu, posvećen je i prikupljanju novca za pomoć Danilu, studentu niškog Univerziteta koji je oboleo od leukemije. SKC, na ovaj način, daje svoj doprinos a sav prihod od karata biće uplaćen na račun za Danilovo lečenje.

Cena karte za koncert je 300 dinara a karte se mogu kupiti u prostorijama Saveza studenata Univerziteta u Nišu, u svim kancelarijama Studentskih parlamenata na svim fakultetima i u muzičkoj prodavnici „Energy music house“ u prizemlju PC. Kalča.

Trio Balkanske žice izvodi svoju originalnu instrumentalnu muziku, sintezu balkanskih elemenata: srpskih, rumunskih, bugarskih, moldavskih, ciganskih, makedonskih, grčkih, orijentalnih…sa primesama Jazz improvizacije, Svinga i klasičnih elemenata. Rezultat kombinacije mnogih kultura je originalna gitarska muzika, bogata specifičnim ornamentima.

Sastavljen od tri člana porodice, oca Zorana i sinova Nikole i Željka ovaj trio pomera granice i predstavlja ono najbolje od muzike koju rade i ono najatraktivnije što znaju a to je šestoruko sviranje na jednoj gitari, po čemu su jedinstveni u svetu. Upravo to je i bio razlog da budu pozvani od strane, producenata, direktno u polufinale španskog takmičenja „Ja imam talenat“ gde su još jednom oduševili špansku publiku svojom interpretacijom poznate jevrejske pesme „Hava nagila“ i plasirali se među četiri najbolja učesnika.

Zoran Starčević, na gitarskim žicama, tka čitav život. Do sada iza sebe ima 10 solo albuma i preko 600 originalnih numera. Prodao je milion ploča sa različitim muzičkim stilovima, ali njegova prva, konačna i najveća ljubav, je instrumentalna gitarska muzika.

Trio je nastupao na mnogim klasičnim gitarskim, world music i xez festivalima po celom svetu i osvojio mnogobrojne nagrade. I danas više sviraju u inostranstvu nego u zemlji.

Na koncertu, u četvrtak, čuće se perfektna iterpretacija trojice izuzetnih muzičara, univerzalan muzički jezik, bez granica.

Pročitajte i...