Nišville Jazz Festival 2013

Stjepko Gut – Nagrada za životno delo

StjepkoGutStjepko Gut, trubač, kompozitor, aranžer, dirigent i profesor – ovogodišnji je dobitnik nagrade Nišville festivala za životno delo.

Uz Duška Gojkovića, Stjepko Gut je u svetskim razmerama svakako najpoznatiji jazz trubač sa ovih prostora. Sa Mićom Markovićem, prošlogodišnjim dobitnikom nagrade Nišvila za životno delo, Stjepko Gut je predvodio sigurno najuspešniji ex-Yu combo jazz sastav Sekstet Marković – Gut, a pažnju svetske jazz javnosti skrenuo je na sebe kada je dobio poziv da se priključi big bendu legendarnog Lajonela Hemptona.

Nagrada za životno delo će biti uručena 15. avgusta na otvaranju Nišvilla.

Stjepko Gut je i kao muzičar i kao promoter umnogome pomogao razvoj niškog jazz festivala, a devedesetih je sa čuvenim bubnjarem Alvinom Queenom, kao koliderom big banda, snimio i objavio album „Nisville“ po istoimenoj Stjepkovoj kompoziciji, kojoj je, neku godinu pre toga, kumovala niška publika.

U toku su dogovori da za ovogodišnji Nišville Stjepko sa još nekoliko autora iz raznih zemalja, u znaku obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, napiše „Svitu o toleranciji i slobodi“ koju bi, na zatvaranju festivala, 18. avgusta, uz još nekoliko dirigenata i solista, izveli internacionalni „Maximus Big Band“ i hor.

Stjepko Gut (ili Steve Gut, kako je poznatiji u inostranstvu) rođen je 15. decembra 1950. godine u Rumi. U Beogradu završava srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ gde je nakon toga studirao na Muzičkoj akademiji. Školovanje nastavlja u Bernu na Akademiji za džez, koju uspešno završava 1975 godine, a na čuvenom Berkli konzervatorijumu, 1980. godine završio je specijalizaciju aranžiranja u klasi poznatog džez trubača Herba Pomeroya.

Na početku karijere Gut je svirao u džez orkestru Radio Novog Sada i Big Bandu Radio Televizije Beograd (koji je kasnije i vodio kao šef dirigent), da bi kasnije svirao sa mnogim svetski poznatim muzičarima. U periodu 1980 – 1981. godine bio je član prestižnog „All Star Big Band“ Lionela Hamptona i to kao jedini Evropljanin i jedan od dva belca koji su nastupali u sastavu.

Početkom devedesetih vodio je MHS Big Band sa kojim je osvojio nagradu “ Najbolji Big Band Austrije“ u Beču 1993 godine. Uspešno je nastupao na mnogim džez festivalima širom sveta: Bern, North See, Rongsberg, Havana, Montreaux , Beč, New York. Na spisku poznatih muzičara sa kojima je Gut sarađivao su i: Vince Benedetti, Benny Bailey, Alwin Queen, Horace Parlan, Kenny Washington, Joe Newman, Curtis Fuller, Sal Nistico, Clifford Jordan, Frankie Dunlop, Mel Lewis, Duško Gojković…

Legendarni Clark Terry sa kojim je Stjepko često nastupao i snimao rekao je: „Stiv je veliki jazz trubač i ja sam srećan što ga mogu ubrojati među svoje najdraže prijatelje. More power to Steve Gut. Keep on! Keep on“.

Gut (koji je poslednjih godina živeo i radio na relaciji Beograd – Grac – New York) predaje na Akademiji za džez u Gracu od 1984. godine, a 2001. godine osnovao je „Balkan Jazz Centar“ u Beogradu, koji je organizovao niz koncerata i gostovanja vrhunskih džez muzičara u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Pročitajte i...