Nišville Jazz Festival 2014

September – u sred avgusta!

septembarGrupa September, najznačajniji džez rock, odnosno, fusion sastav i jedna od prvih super grupa sa ex-Yu prostora, nastupiće na ovogodišnjem Nišvillu trećeg dana festivala, u subotu 16. avgusta. Ovaj legendarni sastav, kojem će nastup na Nišvilu biti prvo gostovanje u Srbiji posle više od tri ipo decenije, okupio se ponovo krajem prošle godine za veliki koncert u Cankarjevom domu.

U postavi su četvorica originalnih članova: Janež Bončina, Tihomir Pop Asanović, Braco Doblekar i Marjan Maliković, uz mlade snage Janija Modera, Blaža Jurjevčića, Jana Gregorku i Žigu Kožara. Osim po dva antologijska albuma „Zadnja avantura“ i „Domovino moja“, „September“ je ostao upamćen i kao jedan od najboljih koncertnih sastava svih vremena na ovim prostorima.

Grupu „September“ su septembra 1975. godine osnovali tadašnji veterani jugoslovenske scene – orguljaš Tihomir Pop Asanović i pevač i gitarista Janez Bončina. Asanović je svirao u grupama Generals, Time, Pro Arte i predvodio Jugoslovensku pop selekciju koja je neka vrste preteče Septembra) a Bončina (inače, diplomirani slikar i nekadašnji omladinski fudbalski reprezentativac) je bio u grupama Mladi Levi, Generals, Srce i Jugoslovenskoj pop selekciji.

U ritam sekciji koja je izazivala strahopoštovanje bili su bubnjar Ratko Divjak (Dinamiti, BP Convention, Time), basista Čarli Novak (Generals, Srce) i perkusionista i saksofonista Braco Doblekar (ex Generals, Srce, Pro arte, Jugoslovenska pop selekcija), a tu su bili trubač i violinista Petar Ugrin (diplomirao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, nastupao na inostranim jazz festivalima, svirao u grupama Mladi levi, Jugoslovenska pop selekcija, sa Korni grupom je 1972. godine bio na jazz festivalu u Montreju, radio je kao profesor na jazz školi u Gracu), – a svi oni su u različitim periodima svirali i u Big Bandu RTV Ljubljane. a bendu se ubrzo priključio gitarista i pevač Marijan Maliković. Prvi LP „Zadnja avantura“ objavili su već početkom 1976. godine i na njemu je sve kompozicije potpisao Janez Bončina, sem pesme „Ostavi trag“ koju je zajednički uradio sa Dadom Topićem.

Svojim visokim instrumentalističkim kvalitetima i jazz rock obojenom muzikom brzo su izbili u prvi plan, tako da su na festivalima omladinske kulture u SSSR-u, Istočnoj Nemačkoj i Kubi predstavljali Jugoslaviju.

Zbog obaveza prema Plesnom orkestru Radio Ljubljane krajem 1977. godine iz grupe su otišli Petar Ugrin, Čarli Novak i Ratko Divjak, pa su u novom sastavu bili gitarista Marjan Maliković (ex Kameleoni, Srce), basista Jadran Ogrin (ex Kameleoni) i bubnjar Nelfi Depanger (ex Kameleoni).

Na koncertima je povremeno sa njima nastupao i gitarista Vedran Božić. Početkom 1978. godine odlaze u Ameriku. Nastupali su po koledžima i snimili album „Domovina moja“ za koji su pesme napisali Asanović i Bončina. Ploča je donela nešto jednostavniju i komunikativniju muziku koja je uvođenjem gitare dobila rock orijentisan zvuk, a pažnju su posvetili i višeglasnom pevanju.

U momentu kada su planirali ponovni odlazak u Ameriku, sasvim iznenada su doneli odluku da prestanu sa radom. Inače, okuplili su se i 2003. godine za jedan nastup na koncertu grupe Deep Purple u Ljubljani gde su kao predgrupa „ukrali šou“ slavnim „metalcima“.

Pročitajte i...