Niške vesti

Romski kulturni centar

Udruženje Romkinja „Osvit“ upozorilo je Gradsko veće Niša da će poslati protesno pismo kancelariji Evropske delegacije u Beogradu u kome će biti navedeno da vlast u ovom gradu ne poštuje manjine. Ana Saćipović, prva žena Udruženja kaže da je od Gradskog veća još prošle godine traženo da razmotri mogućnost otvaranja Romskog kulturnog centra, ali da do danas nisu dobile nikakav odgovor.

niš

– Romski kulturni centar je nekada bio na mestu gde je danas Dušanov bazar. To nam je oduzeto da bi se razvio grad, sa obećanjem da će nam dati drugi prostor, ali to se nikada nije dogodilo. Od grada tražimo i da finansira rad tog centra sa 11 miliona dinara jer kada svoje centri imaju Amerikanci, Francuzi i drugi što ne bi imali i Romi. Ukoliko nam se ne odgovori do kraja marta poslaćemo pismo Evropskoj delegaciji – kaže Saćipović.

Gradski većnik Milorad Stošić kaže da bi o dodeli prostora trebalo prvo da se razgovara na Savetu za ljudska i manjinska prava skupštine grada Niša.

– Imamo volju da to rešimo. Postoji gradski prostor koji nije dat u zakup i u kome može da se otvori centar, ali ne samo za Rome, već da to bude stecište svih manjinskih grupa u gradu – kaže Stošić.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...