Film

Revija Holandskih filmova

holandski-filmoviStudentski kulturni centar Niš Vas poziva na reviju holandskih filmova “Highlights of the lowlands“ – DUTCH CINEMA TOURING SERBIA, 3rd edition, 5, 6. i 7. jun 2012. godine Dvorište Univerziteta, Šumatovačka bb. (U slučaju lošeg vremena, projekcije će biti u sali SKC-a)

ULAZ SLOBODAN

VODA
„Voda“, prirodni element neraskidivo povezan sa prirodom pejzaža, istorijom, umetnošću i nacionalnim karakterom Holandije, njenim mnogobrojnim ribarskim selima, lukama, nasipima i deltama, je glavna tema ovog izdanja Highlights of the Lowlands.

Holandski odnos prema vodi je donekle ambivalentan, neka vrsta mešavine ljubavi i mržnje, označen u večitoj borbi protiv opasnog podizanja nivoa mora, ali takođe i prosperitetu zahvaljujući ribolovu, moreplovstvu i rekreaciji kao što je jedrenje ili poznato klizanje na ledu. Voda, nepredvidivi element koji utiče na nacionalni karakter i oblikuje ga u duhu nepopustljivog ponosa, da sačuva zemlju od svih sila i čak stvori novu. Projekat Delta nakon katastrofalne poplave 1953, koji stoji kao primer holandske životne snage i izdržljivosti, dobio je visoku ocenu svuda u svetu.

Voda igra glavnu ulogu u našoj veoma intrigantnoj selekciji drame i dokumentarnog filma, čak i animacije, holandskih režisera, filmovi koji se ističu kao potresne i dramatične priče u raznolikim specifičnim stilovima. Neki su savremeni i nezavisni, sa prostranom i tihom panoramom ostavljajući mesta za razmišljanje, drugi sadrže strastvenu vizuelnu poetiku. Donosimo vam izbor ubedljivog, visoko kvalitetnog holandskog filma koji u isto vreme predstavlja holandski duh i nacionalni karakter.
Rada Šešić – selektorka programa

PROGRAM:
Utorak, 5. jun od 20 sati
„Oluja“ drama

Sreda, 6. jun u 20 sati
„Gruba igra“
kratki eksperimentalni film

„Pre poplave“
fikcija-dokumentarni film

„Vladavina DirkJana!“
kratka animacija

Četvrtak, 7. jun u 20 sati
„Leteća Anne“
kratki dokumentarni film

„Setna divljina“
dokumentarni film

O FILMOVIMA :

Utorak, 5. jun od 20 sati
„Oluja“
Sinopsis: Priča o oluji je postavljena u vreme najteže prirodne katastrofe u savremenoj istoriji Holandije kada su jugo-zapadni nasipi podlegli udarima vetra i vode godine 1953, dovodeći do plavljenja velikih delova provincija Zeeland, Zuid-Holland i Noord Brabant, uništavajući čitava sela i usmrćujući hiljade. Oluja je prvi ikada snimljen film koji se bavi ovom nacionalnom traumom. U ovom filmu mlada majka Julia jedva preživljava poplavu na farmi svoje porodice, ali je vodene struje odvajaju od njene bebe. Kada je jedan poručnik spasi, njen spasilac i ona se vraćaju na mesto katasrofe, u protiv masovnoj evakuaciji, odlučni da pronađu njeno dete.

Sreda, 6. jun u 20 sati
„Gruba igra“
kratki eksperimentalni film
Trajanje: 12 min Godina: 2010
Režija: Ruth Meyer

Produkcija: Ruth Meyer & Carmen Cobos.
Uloge: Michael Schumacher, Ederson Rodriques Xavier

Sinopsis: Dva igrača i dva friziska konja u „Igri“ šešir otkriva različite faze u razvoju jedinstvenog prijateljstva. Susret gradi portet oba para koji se odražava u pokretu iskustva razvoja prijateljstva od prvog susreta do razdvajanja.

„Pre poplave“
fikcija-dokumentarni film
Trajanje: 58 min Godina: 2006
Režija: Jos de Putter
Produkcija: Petra Goedings, Wink de Putter

Sinopsis: Ovaj dokumentarni film Jos Puttera je „dokumentarni film budućnosti“, delom smešten u Holandiju godine 2070 kada se čini da će veći deo zemlje biti pod vodom. Režiser pristupa ljudima koji se bave klimatskim promenama i upravljanjem vodama u cilju pronalaska smera u kojem se stvari odvijaju. Film je mešavina drame i realizma, istorije i budućnosti, nauke i religije, istorije filma i specijalnih efekata.

„Vladavina DirkJana!“
kratka animacija

Trajanje: 2 min Godina: 2010
Režija: Remco Polman and Wilfred Ottenheijm,
Produkcija: Mooves and Jantiene de Kroo
Sinopsis: Holandski lik iz crtanog filma Dirkjan je rođeni gubitnik. Ali sada postaje vladar sveta.

„Mačka i miš“
kratka fikcija

Trajanje: 9 min Godina: 2010
Režija: Nova van Dijk,
Produkcija: Keren Cogan Productions, Phanta Vision Film International

Sinopsis: Jonas zarađuje za život kidnapujući mačke i vraća ih za novčanu nagradu.

Četvrtak, 7. jun u 20 sati
„Leteća Anne“
kratki dokumentarni film

Trajanje: 21 min
Godina: 2010
Režija: Catherine van Campen
Produkcija: Yolande van der Blij, Rob Maas, Joost Seelen

Sinopsis: Jedanaestogodišnja Anne je prelepa devojčica. Toliko je lepa da privlači pogled. I što više gledaš u nju to više vidiš njene „tikove“. Anne ima Gilles de la Touretteov sindrom. Zbog toga njeno telo radi stvari koje ona ne želi, kao što je iznenadno okretanje ili lizanje svega i svačega. Anne je ponekada jako teško sa njenom bolešću, pogotovo u školi. Plaši se da bi je drugi mogli zlostavljati ili joj se smejati. Zbog toga Anne pokušava kontrolisati svoje tikove iako to nije baš lako. Više bi volela „proleteti“ kroz život tako da se ništa ne primeti. Kada leti ona je u svom elementu. Omladinski dokumentarni film LETEĆA ANNE pokazuje kako Anne živi život sa svojim tikovima. Tikove koje, na kraju, ipak ne želi izgubiti…

„Setna divljina“
dokumentarni film

Trajanje: 88 min
Godina: 2010
Režija: Digna Sinke
Produkcija: SNG Film

Sinopsis: Ostrvo Tiengemeten je nekada davno oduzeto od mora i namenjeno za agrikulturu. Devedesetih godina prošlog veka je doneta odluka da se ostrvo prepusti prirodi. Digna Sinke je pratila promene pejzaža kroz period od 13 godina, prisećajući se takođe promena u svom sopstvenom životu.

Pročitajte i...