Niške vesti

Razvoj Niša: 40 miliona evra i devet fabrika

centar-nisa Niš je dobio devet novih fabrika, 3.000 novih radnih mesta i 40 miliona evra investicija, a to je rezultat ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za podsticaj investicija koje je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao danas u Nišu, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Dinkić je rekao da su nove investicije u Nišu rezultat inicijative Ministarstva ekonomije od maja ove godine da se podsticaji za investitore koji svoju proizvodnju smeste u ovom gradu dvostruko uvećaju, a koja je preduzeta zbog zabrinjavajuće loših pokazatelja razvijenosti i stope nezaposlenosti koja je u Nišu veća od proseka u Srbiji.

„Devet kompanija zaposliće skoro 3.000 ljudi i investirati oko 40 miliona evra. Jedino na taj način možemo da pokrenemo oporavak grada Niša, a ako se oporavlja Niš, oporaviće se i čitav jug Srbije“, rekao je Dinkić i izrazio zadovoljstvo što program većih podsticaja za investicije već daje prve rezultate.

„Ovih devet ugovora budi optimizam, i nadam se da je to samo početak, jer postoji interesovanje još nekih kompanija da svoju proizvodnju smeste baš ovde“, napomenuo je ministar Dinkić.

Od devet kompanija koje investiraju u Nišu, šest je domaćih. Kompanije dolaze iz raznih branši, od elektronske, industrije softvera, prehrambene industrije, pa do metalskog kompleksa.

Osim južnokorejske Jure koja će u Nišu otvoriti čak 2.000 radnih mesta, što je potvrđeno prilikom nedavne posete ministra Dinkića Južnoj Koreji, na izgradnju potpuno novih fabrika ili proširenje proizvodnje u Nišu odlučile su se kompanije Dajtek, Bard, Euro dizajn, Haj Ararat, Harder Didžital, pekara MBN, Ming i Si Fud Srbija, koje će kao podsticaj po novom radnom mestu dobiti od 4 000 evra do 10 000 evra.

Firma Bard, bavi se izgradnjom i opremanjem pogona za izradu dekorativnih aluminijumskih profila, i u nju je planirana investicija od 507.523,00 evra i otvaranje 50 novih radnih mesta.

U Euro Design, projekat razvoja tehnologija i servisa video procesiranjabiće uloženo 600.000,00 evra i otvoreno 19 novih radnih mesta.

Haj Ararat se bavi izgradnjom i opremanjem fabrike za proizvodnju konditorskih proizvoda, planirana je investicija od 1.263.318,00 evra i 60 novih radnika.

Harder Digital, čija je oblast kupovina ili rentiranje dela EI elektronika i proizvodnja mikrokanalnih ploča dobiće investiciju od 6.339.243,00 evra i zaposliće 70 novih radnika.

Firma Ming, osposobljava postojeće proizvodne linije za velikoserijsku proizvodnju otkivaka za auto industriju, biće investirano 778.000,00 evra i uposleno još 63 radnika.

Pekara MBN, čija je delatnost adaptacija i opremanje poslovnog prostora za proizvodnju smrznutih i ostalih pekarskih proizvoda, dobiće investiciju od 854.770,00 evra a broj novih radnih mesta biće 52.

Sea Food Serbia, bavi se izgradnjom i opremanjem pogona za preradu i konzerviranje ribe, u nju će biti investirano 607.103,00 i zaposleno 70 novih radnika.

U Yuru Corporation, koja proizvodi kablove za auto industriju, biće uloženo 15.000.000,00 evra a biće otvoreno 1.500 radnih mesta.

U Dytec čija je delatnost izgradnja fabrike za proizvodnju auto komponenti fluidne tehnologije, biće investirano 13.300.000,00 evra a zaposliće 403 radnika.

Izvor: SEEbiz

Pročitajte i...