Koncerti

Prolećni koncert

prolecni-koncertKoncertna aktivnost studenata u klasi prof mr Dragane Đorđević veoma je bogata. Pored celovečernjih koncerata klase koji se održavaju gotovo svake godine u Nišu i okolnim gradovima, tu su i mnogobrojni nastupi na gotovo svim manifestacijama u organizaciji Fakulteta umetnosti u Nišu, kao što su koncerti studenata katedre za kamernu muziku, koncerti studenata FU povodom novogodišnjih i božićnih praznika, Humanitarni koncerti studenata FU, koncerti povodom proslave Dana FU i drugi.

Značajni su i mnogobrojni nastupi u organizaciji Skupštine Grada Niša: Prijem za ambasadore i saradnike ambasada članica EU, Svečane Akademije povodom proslave Dana oslobođenja od Turaka, proslave Dana fakulteta Univerziteta u Nišu, povodom dodele nagrada najboljim studentima Univerziteta u Nišu, Svetosavske Akademije, velikih manifestacija povodom obeležavanja Svetskog Dana Muzike i drugi.

Program
J. S. Bach – Koncert za 2 klavira c-moll, I stav
Klavirski duo: Veljković Petra
Radovanović Milkica

F. Seitz – 3 Dueta, Op.1:
„Du bist wie eine Blume“
„O lieb’, so long’ du lieben Kannst!“
„Ein kleines Lied“
Kamerni trio: Mladenov Marijana – sopran
Bošković Petar – bariton
Šašić Bojana – klavir

Schubert / Prokofiev – Waltzes
Klavirski duo: Suton Dušan
Lazarević Hristina

G. Faure – 2 Dueta, Op.10:
„Puisqu,ici – Bas Toute Ame…“
„Tarantelle“
Kamerni trio: Mladenov Marijana – sopran
Tranić Vladica – sopran
Šašić Bojana – klavir

C. Chaminade – Concertino for Flute, Op.107
gost koncerta: Nikolić Angelina – flauta SMŠ
Veljković Petra – klavirska saradnja

P. I. Tchaikovsky – 2 Dueta, Op.46:
„Rassvet“ No.6
„Šotlandskaja balada“ No.2
Kamerni trio: Bajović Brana – sopran
Milisavljević Marko – bariton
Rašić Natalija – klavir

S. Rachmaninoff – Romansa iz Svite op.17, br.2
Klavirski duo: Zdravković Jovana
Jovanović Božidar

P. I. Tchaikovsky – Duet Poline i Lize iz opere Pikova Dama
J. Ofenbach – Barcarolla
Kamerni trio: Mladenov Marijana – sopran
Miladinović Jovana – alt
Šašić Bojana – klavir

Binički / Đorđević – „Po polju je kiša pala…“
K. Babić – „Tango-Boogie-Bell“
Kamerni trio: Tranić Vladica – sopran
Rakić Stefan – violina
Radovanović Milkica – klavir

Studenti u klasi Dragane Đorđević nosioci su nagrada sa mnogih domaćih takmičenja, kao i pozitivnih kritika sa festivala kamerne muzike:

“ …Pijanistkinje su sa lakoćom izvele I, III i V stav Ravelove svite „Moja majka guska“. Pokazale su ritmičku sinhronizovanost, dinamičko nijansiranje i virtuoznost i uspele da pronađu odgovarajuću dozu jednostavnosti i suptilnosti u oblikovanju karaktera ovog Ravelovog dela…
(Festival kamerne muzike u Beogradu 2006.god.)

“ …Beogradskoj publici predstavili su se i kamerni sastavi u okviru kojih vodeću ulogu imaju vokalne deonice. Posebno se izdvojio sastav – TRE GRAZIE, klasa prof. D. Đorđević, interpretacijama Mozarta i Bulahova. Naime, osim što je došla do izražaja dobra usklađenost tri interpretatorke, mogla se uočiti i aktivna saradnja dva soprana koja se ispoljavala u usaglašenom predočavanju dinamičkih, ritmičkih, te ekspresivnih aspekata dela…“
(Festival kamerne muzike u Beogradu 2007.god.),

na osnovu kojih 2007.god. ostvaruju i veoma značajan nastup u Velikoj Sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu u okviru završnog koncerta festivala.
Uz veliku podršku prof Dragane Đorđević mnogi kamerni sastavi potekli iz njene klase danas su vrlo prepoznatljivi na našoj muzičkoj sceni. Među njima najznačajniji su Trio Grazioso i Trio Creativo koji nastavljaju samostalno da rade i beleže veoma uspešne nastupe i koncerte širom Srbije – Niš, Kruševac, Aleksinac, Leskovac, Knjaževac, Paraćin, Vranje, Vrnjačka Banja, Novi Pazar – šireći i negujući ljubav prema kamernoj muzici.

Velika sala Fakulteta umetnosti u Nišu, Knjaževačka 2a, 4. april od 20h

Pročitajte i...