Film

Projekcija filma “Dobar otac…“

gestapoMoj otac je bio ubica- ćerka šefa beogradskog Gestapoa predstavlja svoju istragu o zločinima svoga oca.
U potrazi za istinom o prošlosti svog oca Beate Nieman je došla 2001. godine prvi put u Beograd. Njen otac, Bruno Zatler (Bruno Sattler), je kao šef Gestapoa u Beogradu bio direktno odgovoran za ubistva jevrejskih žena i dece iz logora Staro Sajmište.

Tokom jednogodišnje istrage o zločinima svoga oca Beate Niman je pratio autor dokumentarnog filma Joaš Tatari (Yoash Tatari). Nastao je film „Dobar otac“ – optužnica ćerke čija je srpska premijera održana 20. oktobra 2011. godine u Kulturnom centru REX.

Decenijama je porodica Beate Niman smatrala da njihov otac nije kriv i da je ležao nevin u zatvoru Demokratske Republike Nemačke. Zatlerove kolege, zločinci iz rata, kao što je bio njegov direktor i šef Gestapoa cele okupirane Srbije – Emanuel Šefer (Emanuel Schäfer), boravile su kratko u zatvorima Savezne Republike Nemačke (Šefer je u zatvoru bio tri godine). Pošto su njegove kolege u Zapadnoj Nemačkoj bile brzo oslobođene, smatrano je da je Zatler „nevina žrtva komunističkog nepravednog suda DDR-a“ jer je tamo bio osuđen na doživotnu robiju zbog zločina u Jugoslaviji i SSSR.

U početku, sa namerom da oca posthumno rehabilituje, Beate Niman je odmah nakon pada Berlinskog zida predala zahtev za pregled akata i dokumentacije kod Gauck-Behörde (institucije koja je zadužena za čuvanje akata i dokumentacije državne bezbednosti DDR-a). Ali, kada je saznala za jezive zločine koje je njen otac počinio u SSSR, Jugoslaviji i drugim okupiranim teritorijima, bila je šokirana.

Odlučila je da predstavi priču svoga oca u javnosti i krenula je u potragu za dokumentima o njegovim zločinima, koji su je doveli u Beograd. Na mestu bivšeg logora, sastala se sa Ljiljanom Đorđević koja je kao logoraško dete preživela Sajmište i ispričala joj svoje sećanje na odvođenje ljudi u gasne kamione „dušegupke“.

Ovaj dokumentarni film prikazuje ženu koja je spremna da beskompromisno predstavi očevu mračnu prošlost, ali takođe prikazuje da njen stav nije uvek bio prihvatan sa razumevanjem. Režiser Tatari povezuje dokumentarne snimke Beatine istrage u uzbudljivu priču. Činjenica da u filmu nema spoljnog naratora ili komentatora, čini ga posebno autentičnim.

Film će biti prikazan sa srpskim titlovima.

Sreda, 9. novembar, Niski kulturni centar, 20h

O filmu:
„The Good Father“ – A daughter’s Indictment
(„Dobar otac“ – optužnica ćerke)
Godina proizvodnje: 2003, 88 minuta
Jezici: nemački / srpski sa engleskim titlovima
Ovaj film je nagrađen glavnom nagradom na New York Festivals – International TV Programs and Films
Režija: Yoash Tatari
Kamera: Thomas Giefer, Florian Giefer, Pavel Schnabel, Stefan Thiessen, Michael Schehl, Miša Milošević
Zvuk: Mario Köhler, Oliver Klein, Milan Stojanović
Urednik: Yoash Tatari
Proizvodnja: Westdeutscher Rundfunk

***PROJEKCIJA FILMA ORGANIZOVANA JE U POVODOM OBELEŽAVANJA 9. NOVEMBRA, MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV FAŠIZMA, A U OKVIRU NEDELJE BORBE PROTIV FAŠIZMA KOJU ORGANIZUJE ANTIFAŠISTIČKI KOLETIV.

Pročitajte i...