EURO 2012 - Reprezentacije

Portugal – EURO 2012

portugal

Za Portugal bi mnogi rekli „Brazil u Evropi“. A kako i ne bi kada ih pored zajedničkog jezika spaja i velika ljubav za fudbalskom loptom, iako Portugalci nisu ni približno uspešni kao „karioke“. Ipak, doći će i čas kada će zablistati ekipa koja u svom sastavu ima neverovatnog Kristijana Ronalda, njegovu kopiju Nanija, previše atraktivnog Rikarda Kvarežmu, kontroverznog Raula Meireleša, nemilosrdnog Pepea i još mnoštvo igrača koji su nosioci igre u velikim klubovima širom Evrope.

Ipak, da nešto ne štima u „selekau“, govori i podatak da na dva uzastopna velika takmičenja stižu preko baraža. Oba puta žrtva Portugala je bila reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je mogla da konstatuje da je bolja ekipa otišla na SP 2010. godine, pa i sada na EURO 2012. Mladi Paulo Bento je dobio nezahvalan zadatak da uklopi sve zvezde sa kojima raspolaže i smiri im ogromne egoe. On je kao igrač dogurao do polufinala EP 2000. godine kada je Portugal eliminisan u produžetku od kasnijeg osvajača Francuske i sigurno da zna koje će savete uručiti fudbalerima koji konačno žele da se nađu na krovu Evrope.

Kristijano Ronaldo je bio blizu istog kada je 2004. kao 19-godišnjak predstavljao nacionalni tim na šampionatu u Portugalu, ali sudbina je tada htela da Grčka načini jedan od najvećih podviga u istoriji fudbala i okiti se evropskom titulom, upravo u finalu protiv domaće selekcije.

U međuvremenu, Ronaldo je izrastao u jednog od najboljih fudbalera svih vremena, a da nema Lea Mesija, bez premca bi se smatrao za najboljeg igrača ovog doba. Prva zvezda Portugala se često kritikuje zbog slabijeg doprinosa u nacionalnom timu, ali fudbaler Reala je spreman da fenomenalnu formu tokom nedavno završene sezone, prenese i na terene stadiona u Ukrajini i Poljskoj.

To je i najveći uspeh Portugala koji se vratio na veliku scenu tek krajem 20. veka. Prethodno je „selekao“ blistao samo tokom šezdesetih kada ih je do trećeg mesta na svetu vodio jedan od najboljih igrača svih vremena Euzebio.

Pročitajte i...