EURO 2012 - Reprezentacije

Poljska – EURO 2012

poljska

Poljska, jedna od dve selekcije koje će biti domaćini predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu, izuzev generacije koja je harala u periodu od 1980. do 1992. godine i čiji je najbolji igrač bio nedavno preminuli Vlodimir Smolarek, nikada nije predstavljala fudbalsku velesilu.

Tome svedoči i podatak da je njihov najveći rezultat na prvenstvima Evrope zapravo sam plasman na prethodni šampionat, održan u Austriji i Švajcarskoj 2008. godine.

Ono što odlikuje ovu srednjoevropsku zemlju kada je u pitanju fudbal, jeste problem huliganizma, jer je poljska navijačka scena među najaktivnijim u Evropi. Svaka važnija utakmica nacionalnog šampionata prođe sa manjim ili većim incidentima, ali Poljska ima tu sreću da je potpisan pakt o nenapadanju kada igra reprezentacija, te će crveno beli na Euru imati zaista vatrenu podršku. Atmosfera na tribinama biće svakako najveća prednost za popularne orlove, mada će selektor Francišek Smuda na raspolaganju imati i kvalitetan igrački kadar.

Čini se da je najveća konkurencija na golu, gde će se za svoje mesto pod suncem boriti Tomaš Kuščak, golman Mančester junajteda, te mladi čuvari mreže Arsenala, Vojčeh Šćešni i Lukaš Fabijanski. Ukoliko njima pridodamo fudbalere novog/starog šampiona Bundeslige Borusije iz Dortmunda, Jakuba Blažčikovskog, Lukaša Piščeka i Roberta Levandovskog, jasno je da će Poljaci biti krupan zalogaj za sve svoje rivale.

Može se reći da je Poljska imala sreće u žrebu, jer je izbegla glavne favorite na Evropskom prvenstvu i za protivnike dobila reprezentacije Rusije, Češke i Grčke, koje možda jesu bolje, ali sa druge strane ne odskaču mnogo po pitanju kvaliteta.

Sa pravim pristupom igri, sa navijačima kao vetrom u leđa i pravom formom najvećih zvezda, orlovi mogu da prođu grupnu fazu, a onda ko zna, možda iznenade i neke najbolje reprezentacije na prvenstvu. U svakom slučaju, stanovnici ove zemlje prisustvovaće dugo očekivanom spektaklu.

Pročitajte i...