Niške vesti

Počinje rekonstrukcija stadiona Čair

Radovi na rekonstrukciji stadiona Čair počinju 23. marta, a rok za završetak je 270 dana. Stadion bi trebalo da ima više od 18.000 mesta. Rekonstrukcija će se odvijati u 4 faze, a prva je rekonstrukcija-izgradnja nove tribine na istočnoj strani za 6.966 mesta. Nakon toga sledi rekonstrukcija-izgradnja na južnoj i severnoj tribini za ukupno 9.037 mesta (sever – 4.401, jug – 4.636), pa rekonstrukcija zapadne tribine za 2.154 mesta. Na kraju će se obaviti pokrivanje istočne, severne i južne tribine.

stadion-cair

Rekonstruisan stadion bi trebalo da ima ukupno 18.151 mesta uz dodatne Vip lože sa 120 mesta i ložu za medije sa 50 mesta. Sedišta bi trebalo da budu sa podižućim sedištem koji bi omogućio brži izlazak sa stadiona.

– Nakon rekonstrukcije, stadion Čair će biti prvi po standardu u Srbiji. Mnogi nisu verovali da će početi radovi, a mogu da najavim da će sledeće nedelje početi rušenje. Stadion nije samo mesto za utakmice, to je i mesto za druženje i okupljanje ljudi – rekao je Miloš Simonović.

Atletska staza i teren se zadržavaju, pa neće biti prekida u korišćenju stadiona tokom rekonstrukcije. Pored promene tribina, biće rekonstrukcije svlačionica, prostorija za sudije, tehnička lica, medije, VIP goste, kao i prostor za ulaz i izlaz.

Rok za završetak radova je 270 dana, što znači do 18. decembra ove godine.

– Očekujemo da stadion bude u funkciji do kraja godine. U međuvremenu ćemo tražiti partnera za rekonstrukciju zapadne tribine. Rekonstrukcijom ovih tribina dobijamo moderan stadion prema uslovima Svetske fudbalske federacije. Svi standardi će biti ispoštovani, biće uređene prostorije za sudije, svlačionice, VIP prostor – rekao je Miomir Pešić, koordinator projekta.

U rekonstrukciju stadiona će se uložiti skoro milijarda dinara sredstvima Vlade Srbije i Grada Niša. Novembra prošle godine Vlada je odobrila novac za izgradnju i rekonstrukciju stadiona u celoj zemlji, a Niš će dobiti najviše para.

Kako je ranije bilo najavljeno, 10 odsto od ukupne vrednosti projekta uplatiće Vlada Srbije iz budžeta za 2010. i 2011. godinu. Deset odsto uplatiće predstavnici lokalne samouprave koja je podnela projekat, takođe iz budžeta za ove dve godine. Preostalih 80 odsto vrednosti projekta biće finansirano kreditima domaćih poslovnih banaka. Takva sredstva otplaćivaće Republika Srbija i jedinica lokalne samouprave u odnosu 50:50. Kredit je na pet godina, sa jednom godinom grejs perioda i kamatnom stopom koja je jednaka referentnoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije uvećanoj za 2,5 odsto.

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...