Magazin

Otvorena stranica Sonje Savić

sonja-savicU porodičnoj kući, na imanju Savića u Donjoj Gorevnici kod Čačka, danas je predstavljena knjiga „Sonja Savić – otvorena stranica“

Knjiga sadrži zapise naše poznate glumice, utiske i sećanja Sonjinih prijatelja, rođaka, kolega, saradnika, radnu i umetničku biografiju, nagrade i priznanja. Organizator i pokrovitelj promocije bila je majka Sonje Savić, Mikaina, knjigu su priredili Zdenka Tomić i Milomirka Cica Jovović, a izdavač i urednik je Aca Vidić.

Sonja Savić (1961-2008) je poznata po brojnim ulogama u mnogim uspešnim jugoslovenskim filmovima iz osamdesetih godina.

Rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku. Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je u filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem i Zoranom Cvijanovićem.

Ulogama u filmovima „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Čavka“ izborila je status zvezde domaćeg filma, kreirajući uloge izvan određenog faha, ali uvek sa prepoznatljivim ličnim pečatom. Za ulogu u filmu „Život je lep“, 1985. godine nagrađena je na festivalu u Veneciji.

Tokom devedesetih godina manje je radila, ali je, i pored toga, ostvarila nekoliko značajnijih uloga u filmovima „Mi nismo anđeli“, „Uvod u drugi život“, „Ni na nebu ni na zemlji“ i „Urnebesna tragedija“. Bila je aktivna i kao rediteljka – „Prvi srpski tehno vodvilj“, „Supernaut – Beograd andergraund“, „Plej“ i poslednji film „Šarlo te gleda“.

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu „Hleb i mleko“ 2001. godine, nagrađenog Zlatnim lavom u Veneciji. Film „Jug-jugoistok“, u kojem je igrala, dobio je nagradu „Nebojša Đukelić“ na beogradskom Festu. Poslednju ulogu ostvarila je u TV seriji „Vratiće se rode“. Preminula je 23. septembra 2008. godine u Beogradu.

Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima i Zlatne arene u Puli, nagrade Ćele kula 1985. za ulogu u filmu „Živeti kao sav normalan svet“ i nagrade Carica Teodora za ulogu u „Šećernoj vodici“ u Nišu, Specijalne nagrade žirija u Veneciji za ulogu pevačice u filmu „Život je lep“ i mnogih drugih.

Porodica Savić odrekla se imanja i kuće u korist grada Čačka i umetničke galerije Nadežda Petrović, koja ima nameru da od iduće godine na tom mestu organizuje brojne kulturne manifestacije.

Trojka

Pročitajte i...