Nišville Jazz Festival 2012

Osavremenjeni zvuk ranog Elingtona

efPo već ustaljenoj tradiciji, Nišville jazz festival i ove godine predstavlja još jedan odličan sastav iz Turske. U petak, 17. avgusta u glavnom programu nastupa EF septet, a ovaj sastav će se predstaviti publici u Nišu i okviru besplatnih programa na podnevnoj ceremoniji otvaranja na Matine stejdžu i iste večeri (četvrtak 16. avgust) na Open stejdžu u Tvrđavi.

EF septet je karfakterističan spoj iskustva iskustva i mladosti. Lider sastava (čiji su inicijali u nazivu benda) je jedan od najznačajnijih turskih jazz muzučara (još od svojih studentskih dana na Berklle akademiji u USA) – klavirista i kompozitor Emin Findikoglu koji je uz to i univerzitetski profesor, vlasnik jazz kluba, organizator festivala.

U postavi, čija je specifičnost to da ritam sekciju (bas i bubnjevi) čine dve mlade dame – su još i Meltem Unel – vokal; Duru Tuna – alt saksofon; Baris Erturk – tenor saksofon; Serhan Erkol – baritone saksofon; Derya Davulcu – bas i Monika Bulanda – bubnjevi. Ovakvu postavu Findikoglu objašnjava tome da se na prvim fotografijama benda Duke Elingtona uočava postavua u čijoj su duvačkoj liniji samo tri saksofona, dok se repertoarski okvir ponajviše oslanja na atmosferu (takođe) Elingtonove kompozicije „Kind of Dukish“

EF septet se trudi da sačuva taj duh i zvuk, što je dodatno obogaćeno prikjučivanjem mlade pevačice Meltem Unel čiji vokal pokriva stilove od Nine Simon do Pola Sajmona .

Pročitajte i...