Niške vesti

Nova sirovina za proizvodnju

e-reciklaza2 Nišlije imaju novu sirovinu za proizvodnju plavog kamena – „Kokica“ kompanije „Jugo-Impex“ štedi bakar, novac i vreme. Rezultat dugogodišnjeg iskustva u otkupu sekundarnih sirovina, njihovoj obradi i recikliranju, kao i prodaji dobijenih poluproizvoda i proizvoda kompanije „Jugo-Impex“ iz Niša je novi proizvod – „ekspandirana kokica“.

– Uspeli smo da od sekundarnih sirovina dobijemo proizvod višeg kvaliteta. Do novog proizvoda – došli smo pre svega zahvaljući instalaciji i puštanju u rad livnice čija indukciona peć ima kapacitet od 1.000 kilograma – kaže za „eKapiju“ tehnički direktor te niške kompanije Dragan Katanić.

Ovaj proizvod naziv je dobio po kukurznoj kokici, jer i izgledom podseća na nju. Dobija se postupkom takozvanog gašenja bakra na temperaturama visokim od 1.250 stepeni. „Jugo-Impex“ je jedina kompanija u regionu, a i šire koja na taj način proizvodi ovu sirovinu za proizvodnju sulfata, karbonata, nitrata.

Na pitanje kome će ovaj proizvod najviše koristiti, Katanić odgovara da su to proizvođači plavog kamena.

Naime, „ekspandirana kokica“ je jedina i prava sirovina za proizvodnju plavog kamena.

– Do sada se plavi kamen proizvodio reaktorskom preradom u pari sumporne kiseline ali od granulisanog punog bakra. Međutim taj proces razlaganja odnosno pretvaranja u plavi kamen kod punog bakra je dugotrajan i vrlo skup. I nikada ne možete biti sigurni da ste taj bakar do kraja pretvorili u plavi kamen. „Kokica“ ima veću specifičnu težinu, a malu zapreminu. Plus, ona je iznutra potpuno šuplja, jer je ekspandirala u vodi. To je bakarni proizvod od sekundarne sirovine koji ima izuzetno višu upotrebnu i tehničku vrednost – objašnjava Katanić.

Međutim, tehnički direktor te kompanije kaže da će korist imati pre svega inostrani proizvođači jer u Srbiji nemamo tehnologiju za to.

– Mi kod Bora i Majdanpeka imamo nešto drugo. To su kompanije koje koriste elektrolizu, a sa punim granulatom su radile „Zorka“ i „Župa“ u Aleksandrovcu.

Dobra vest je da je kompanija „Jugo-Impax“ već ugovorile prve isporuke. „Kokica“ je već stigla do Francuske, a interesovanje ne jenjava.

– Naši kapaciteti su od 80 do 100 tona mesečno. Nažalost zbog stanja na tržištu bakra mi ne možemo da proizvodimo više.

Kompanija „Jugo-Impex“ do bakra, kao osnovne sirovine za „Kokicu“, dolazi klasičnim otkupom, za koji je registrovana još 1990. godine, zatim preradom kablova, trafo jezgara.

Izvor: E-Kapija

Pročitajte i...