NišCafe, Nišville Jazz Festival 2016, Video galerija

Nišville predstavlja Midnight Jazzdance

Gavra

Svakako najveće zvezda ovogodišnjeg Midnight Jazzdance Stage-a Nišville jazz festivala je George Evelyn – poznatiji pod svojim pseudonimom Nightmares On Wax – DJ i producent iz Lidsa u Engleskoj. Na ovom stejdžu koji promoviše jazzy, soul, funk i swing zvuk i tako utiče na muzički ukus mladih i u ovom, sve popularnijem segmentu muzike – tokom četiri festivalska dana, od ponoći pa do ranih jutarnjih sati na Midnight Jazzdance stage-u publika će moći da čuje nastupe značajnih producentskih imena svetske scene: Nightmares On Wax, Shuya Okino, Perry Louis, Crazy P, Valique, DJ Skill & Ramsey Hercules, kao i neke od najzmnačajnihih producenata sa ovih prostotra: Tonbe, Safe-T, DJ Funky Junkie, DJ Iron, WC7, Master Flow i Loptica. Posetioci sa kupljenin ulaznicama za glavni program, moći će da besplatno prate program na Midnight jazzdance stejdžu, dok je za ostale cena ulaznice – 300 dinara po večeri.

jazzdance1

Tokom decenija u muzici George Evelyn – Nightmares On Wax promenio je i eksperimentisao sa puno muzičkih žanrova. Krenuo je kao brejkdenser, u međuvremenu izdavao tehno, downtempo, trip hop i muziku inspirisanu zvucima iz sveta, jedno od prvih izdanja na Warp etiketi je bilo njegovo, izdao izuzetno popularan i uspešan album „Smoker’s Delight“, a snimak njegovog „Boiler Room“ nastupa na youtube kanalu je gledalo skoro 3,5 miliona ljudi.
Shuya Okino je DJ, producent i umetnički direktor Tokyo Crossover Jazz Festivala. Na sceni je još od kasnih osamdesetih, i vec dugi niz godina je važna figura na japanskoj jazz sceni. Tokom decenija muziciranja i puštanja muzike obišao je čitav svet, a sarađivao je sa nekim od najznačajnihjih imena jazz muzike na svojim muzičkim projektima pod imenima Kyoto Jazz Massive, Kyoto Jazz Sextet, kao i pod svojim imenom.

Perry Louis je veteran i jedan od pokretača acid jazz i jazzdance scene. Osim toga što je veliki kolekcionar ploča sa crnom plesnom muzikom (preko 20000 vinila u kolekciji), osnivač je najpoznatije plesačke jazz trupe u Engleskoj „Jazzcotech Dancers“. Jednom mesečno u Londonu organizuje veče posvećeno jazzdance zvuku pod nazivom „Shiftless Shuffle“ na kojoj pušta muziku i pleše sa svojom trupom.

Crazy P su bend za koji sa punim pravom možemo da kažemo da su jedni od onih koji su pokrenuli muzički talas koji se danas zove „nu disco“. Pažljivo balansirajući između žanrova i uzimajući najbolje od funk, soul i house muzike, u drugoj polovini devedesetih su bili začetnici muzike koja je danas nezaobilazna na svim kvalitetnim disko podijumima. Na Midnight Jazzdance Stage dolaze u soundsystem varijanti, to jest live act + pevačica.

jazzdance2

Valique je jedna od vodećih zvezda editing scene. Svako njegovo izdanje završava medju tri najprodavanija nosača zvuka na sajtu Juno, čiji je ekskluzivac. Poreklom je iz Belorusije, a već dugi niz godina živi u Moskvi, gde je došao posle studija muzike u Danskoj. Vlasnik je etikete Vehicle Records, a inače je odličan aranžer, multiinstrumentalista i kompozitor. Osim plesne muzike, radi muziku za pozorišne predstave,bio je angažovan od strane Ruskog Ministarstva Kulture da prearanžira i snimi album sa ruskim ratnim pesmama za proslavu 60 godina od završetka 2. Svetskog Rata, koji je izašao 2005. godine. Remiksovao je takva imena kao što su Bryan Ferry, Mop Mop, Kraak & Smaak, plus još nebrojeno mnogo edita koji su poznati posetiocima klubova i ljubiteljima muzike.

DJ Skill & Ramsey Hercules su članovi bugarskog udruženja 45 Mafia, zajedno sa Funktoolom. Dolaze iz raznih gradova Bugarske, i njihov kolektiv je sve veći svakim danom. Sve ono što ih spaja u ovu organizaciju je muzika, i ljubav prema pločama. U Bugarskoj i širom Balkana već imaju kultni status jer svoje setove koncipiraju sa singl pločama. Pored toga sto su odlični turntablisti, oni su i odlični muzičari. U subotu će nam se predstaviti u malo neobičnoj postavi. DJ Skill ce puštati muziku, a Ramsey će pored toga svirati i saksofon.

Tonbe je trenutno jedan od najuspešnijih producenata sa ovih prostora. Njegova izdanja pod psudonimima Loshmi i Tonbe u svojim setovima puštaju velika imena svetske muzičke scene. Ovo je, verovali ili ne, prva prilika da u Nišu čujemo ovog izvanrednog DJ-a i producenta iz Smedereva i slušamo neke od najpoznatijih izdanja na njegovoj Disco Fruit etiketi.

Safe-T nam dolazi direktno iz Dubaija. Inače, Safet (kako je njegovo pravo ime) je rodom iz Novog Sada i izuzetno je dugo u muzici. Kao veliki ljubitelj i kolekcionar ploča, tokom godina je razvio izuzetno slojevit i perfekcionistički pristup muzici koju pušta. Rezident je nekoliko klubova u Dubaiju, a CV mu je bolji nego kod mnogih poznatijih i popularnijih svetskih imena.

DJ Funky Junkie je muzički urednik Midnight Jazzdance Stage-a, dobro poznato ime i jedan od najiskusnijih i najpoznatijih DJa sa ovih prostora. Za više od 30 godina svoje karijere uspeo je da se dokaže i postane svetski priznat i poznat autoritet za jazz, soul, disco funk i funk sa ovih prostora. Ima već nekoliko izdanja iza sebe, a uskoro mu izlazi i prvo izdanje na vinilu. Lakše je navesti sve one sa ovih prostora i iz sveta sa kojima nije sarađivao, nego one sa kojima jeste, a radio je i još uvek radi po svim značajnijim klubovima u zemlji i inostranstvu gde se sluša i pušta crni plesni zvuk.

Gavra

DJ Iron će se po prvi put predstaviti niškoj publici. Iron je član kolektiva „Beogradski Sindikat“, njihov oficijalni DJ, a pored toga je i izuzetno dobar poznavalac i kolekcionar funk, soul i hip hop muzike. Pogotovo na singl pločama. Odličan je DJ i njegove veštine na gramofonima su poznate svima onima koji su do sada imali prilike da ga čuju. Poznat je po eklektičnom i beskompromisnom izboru muzike za set, a ovom prilikom će imati vrlo zahtevan zadatak koji će bez sumnje odraditi besprekorno – da napravi uvod za Crazy P Soundsystem.

WC7, to jest Vladimir Crvenković je jedan od Nišlija koji su poznatiji i priznatiji svuda nego u svom gradu. Ovo je prilika da ispravimo tu nepravdu i odamo mu zasluženo poštovanje. Njegovi eklektični setovi su osnova za sve one koji bi da se upoznaju sa muzikom iz bivse Jugoslavije koja se manje slušala. Tokom svojih setova publici priča priču i vodi ih kroz različite zvučne predele, ne ostavljajući nikoga ravnodušnim.

Master Flow i Loptica su već nekoliko puta do sada radili zajedno, i dokazali da su tim koji funkcioniše perfektno. Taman kada neko pomisli da je u njihovim solo setovima čuo ono najbolje, njih dvojica demantuju to i u svom back to back setu pomere granice i odvedu nas na sonično putovanje. Nije preterano reći da su za DJ stage ono sta su Jagger & Richards za rock muziku. Tandem koji se ne može zameniti i koji nas u par sati odvede muzikom oko celog sveta i vrati nas na isto mesto odakle smo krenuli.

Midnight Jazzdance stage – satnica nastupa

Četvrtak
00:00 – 01:30 Funky Junkie (SRB)
01:30 – 03:30 Shuya Okino (JAP)
03:30 – 05:00 Perry Louis (UK)

Petak
00:00 – 01:30 DJ Iron (SRB)
01:30 – 03:30 Crazy P Soundsystem (UK)
03:30 – 05:00 Tonbe (SRB)

Subota
00:00 – 01:30 WC7 (SRB)
01:30 – 03:30 Nightmares On Wax (UK)
03:30 – 05:00 DJ Skill & Ramsey Hercules (BUL)

Nedelja
00:00 – 01:30 Safe – T (UAE)
01:30 – 03:30 Valique (RUS)
03:30 – 05:00 Master Flow Vs Loptica (SRB)

Pročitajte i...