Niške vesti

Niš ostaje bez nove hale

klackalica Ministar Mlađan Dinkić optužio deo DS-a da koči najavljenu izgradnju sportske hale. Iz DS-a uzvraćaju da ima mnogo toga što je Nišu potrebnije od hale. Niš najverovatnije neće dobiti novu sportsku halu, kao što je bilo gromoglasno najavljivano. Nova hala trebalo je da gradu obezbedi ulogu jednog od domaćina evropskog prvenstva u rukometu 2012. godine. Zbog toga su se uzburkale i političke strasti, naročito nakon prošlonedeljne izjave ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića da deo Demokratske stranke koči izgradnju sportske hale u Nišu.

Dok narodni poslanik DS Dušan Milisavljević ističe da definitivna odluka još nije doneta, ali da postoji mnogo stvari koje su Nišu potrebnije od hale, narodni poslanik G17 Branislav Jovanović najavljuje da je spreman da građane pozove na ulicu ako Niš ne dobije halu.

Izgradnja sportske hale kapaciteta 9.000 mesta, vredna 600 miliona dinara, u blizini niškog tržnog centra „Merkator“, pompezno je više puta najavljivana. Zeleno svetlo za halu dali su i odbornici Gradske skupštine, pa je izgradnja ovog sportskog objekta bila jedan od tri projekta sa kojima je Niš konkurisao za sredstva iz fonda za podršku domaćoj građevinskoj industriji. Međutim, do sada je usvojen samo projekat rekonstrukcije gradskog stadiona vredan devet miliona evra, dok tri i po miliona evra, koliko je potrebno za izgradnju muzeja i 12,5 miliona evra za halu, Vlada nije odobrila.

Stadion prioritet
Gradski većnik Miodrag Radović (DS) ističe da ništa još nije odlučeno jer u Vladi čekaju da stignu projekti iz ostalih delova države, kako bi 100 miliona evra, koliko je težak paket pomoći domaćim građevincima, bio pravilno raspoređen.

– Gradski stadion nam je prioritet pa je jasno zbog čega je baš taj projekat prošao. To ne znači da neće biti usvojena i ostala dva projekta, ali Vlada mora da uzme u obzir potrebe i ostalog dela Srbije. S druge strane, treba dobro razmisliti da li imamo finansijski kapacitet za podnošenje ovolikih investicija, jer odobravanje projekata podrazumeva učešće grada u iznosu od 50 odsto. To podrazumeva kreditno zaduživanje što može biti veliki teret za grad – objašnjava Radović.

Sličnog stava je i njegov stranački kolega, poslanik Dušan Milisavljević, koji naglašava da je Vlada spremna da pomogne Nišu, ali da se postavlja pitanje da li je baš hala najpotrebnija gradu kada se i postojeća slabo koristi.

– Postojeća hala ‘Čair’ se koristi sa jedva 40 odsto kapaciteta, pa je u takvoj situaciji diskutabilna odluka da se gradi još jedan ovakav sportski objekat. Takav stav je prisutan i u Vladi Srbije. Postoji mišljenje da je bolje da taj novac Niš iskoristi za važnije potrebe građana – kaže Milisavljević i dodaje:

– Neosnovane su ocene da niški DS koči izgradnju hale, mi smo tu podršku pokazali glasanjem u Skupštini grada. Ne znam šta je ministar Dinkić mislio kada je izneo takvu ocenu, ali tvrdim da je Demokratskoj stranci interes građana uvek bio na prvom mestu.

Ogorčenje u G17
Poslanik G17 plus Branislav Jovanović ističe da je ogorčen najavom da će Niš ostati bez hale.
– Sva tri projekta moraju da prođu, a mi ćemo učiniti sve da Nišlije dobiju halu i da grad bude domaćin rukometnih prvenstava koja će biti održana 2012. i 2013. godine. Sve ovo pokazuje da od početka nije postojala iskrena namera da se gradi hala u Nišu. Čekamo zvaničnu odluku grada, a ako ona bude negativna, pozvaću građane da svoje nezadovoljstvo njome javno izraze – najavljuje Jovanović.

Izvor: Press

Pročitajte i...