Niške vesti

Niš – antidepresiv za strance

Antidepresiv Student iz Rumunije, posle rada u niškoj kompaniji, uživa u čarima Nišave i tvrđave
U Nišu je ovih dana bilo dosta stranaca. Najveći džez festival u regionu je zaista okupio ljude sa svih meridijana. Među njima je bio i Alex Maiereanu, student elektronike iz Rumunskog grada Brašov, koji je uz pomoć AIESEC-a došao na stručnu praksu.

Aleks kaže da mu Srbija nije bila na umu kada je tražio mesto za svoje usavršavanje, ali videvši slike grada Niša, shvatio je da je pronašao idealno mesto za to – „Kao što sam i očekivao, situacija je potpuno drugačija od onoga što sam mogao da vidim na televiziji. Srbi su pristojan i dobar narod. Ako bar malo naučite jezik, kako da se zahvalite na primer, onda će se oni čak još više potruditi da vam pomognu.

Alex je u Nišu boravio šest nedelja, a boravak i rad u prestonici južne Srbije omogućila mu je, programom stručnih praksi, studentska organizacija AIESEC. Radio je u kompaniji koja proizvodi LED ekrane i semafore, a koja je protekle godine dobila nagradu za najboljeg izvoznika.

Interesantno je to da je Srbija dosta slična Rumuniji, ali i različita u isto vreme. Pre dolaska u Srbiju, mislio sam da određena jela postoje samo u Rumuniji, ali sam se iznenadio kada sam video da ona postoje i ovde. Ono što je meni, takođe, bilo veoma intersantno, je to da vaše starije zgrade izgledaju mnogo bolje od naših. Izgleda da imate bolje arhitekte.“

I u proteklom periodu smo na ulicama Niša mogli da sretnemo veliki broj stranaca, koji su upravo preko AIESEC-a, kako radili, tako i uživali u čarima grada na Nišavi. „Niš je prelep grad! Ono što mi se najviše dopada u Nišu je to što je reka veoma blizu centra. Takođe, nikako ne bih mogao da izostavim i tvrđavu. Ova mesta su tako lepa i umirujuća da deluju kao antidepresiv“ – zaključuje student iz Grčke, Kostas Chatzargyros, koji je do nedavno bio u Nišu.

Mogućnost da odu na usavršavanje u neku od 106 zemalja sveta imaju i naši studenti. AIESEC nudi stručne prakse u oblasti menadžmenta, informacionih tehnologija, obrazovanja i društvenog razvoja za sve studente niškog Univerziteta, a koji sebe žele da usavrše u određenoj oblasti. Neki od njih se ovih dana spremaju za svoja putovanja, da kao i naš gost iz Rumunije, odu u neku od 106 zemalja i da jedan deo života prožive na drugačiji način. Za više informacija posetite sajt www.nis.aiesec.org.rs ili nas kontaktirajte putem telefona +381.62.80.30.839.

AIESEC je međunarodna platforma koja omogućava mladima da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. Prisustvom na više od 1700 univerziteta u preko 107 zemalja, AIESEC je najveća studentska organizacija na svetu.

Pročitajte i...