Magazin, Niške vesti

Najbolje skijaške destinacije u Srbiji

Svi ljubitelji zimskih sportova raduju se početku snežne sezone. Srbija obiluje turističkim mestima koja u svojoj ponudi imaju skijaške staze na kojima možete uživati u zimskim avanturama.

Pored planina koje su uvek “in”, tu su i one manje popularne, a koje nude jednako kvalitetan sadržaj. U nastavku ovog teksta pročitajte listu najboljih skijaških destinacija u Srbiji i pripremite se za čarolije na snegu!

Tornik – atrakcija tokom cele godine

Ski centar Tornik se nalazi na 9km od planine Zlatibor i jedan je od najposećenijih u Srbiji. Zbog raznolikog sadržaja, ovde su i letnja i zimska sezona izuzetno popularne.

Nalazi se na nadmorskoj visini od od 1100 do 1500m. Ovaj ski centar ima ukupan kapacitet od oko 5400 skijaša na sat.

Opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3000 skijaša na sat, a uz to postoje i dva ski lifta “sidro” tipa, ukupnog kapaciteta 2400 skijaša na sat.

Ovde se nalazi i pet ski staza – Stankova ravan, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac. Sve staze su pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje, te ovaj ski centar ne zavisi od vremenskih uslova.

Veliki broj skijaških staza prilagođen je svačijem iskustvu, pa i ako ste potpuni početnici ili već eksperti, možete pronaći idealnu za sebe.

Ono što je posebno zanimljivo u ovom ski centru jeste “tjubing” – posebna vrsta instalacije koja može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu. Pruža neizmerno uzbuđenje i adrenalin svima koji se odluče da je isprobaju.

Ukoliko nemate svu zimsku opremu koja vam je potrebna, dovoljno je da ponesete svoju obuću – ženske ili muške čizme za zimu, a ostalu opremu kao što su skafanderi, kacige i skije možete iznajmiti.

Babin zub – bajkovit prirodni rezervat

Skijalište Babin zub se nalazi na Staroj planini, nedaleko od Knjaževca. Ova planina ima snežni pokrivač gotovo celih pet meseci godišnje.

Babin zub se nalazi na nadmorskoj visini od 1758m i jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Ujedno je i zaštićeni prirodni rezervat.

Ovaj ski centar nudi izuzetno bogat sadržaj. Staze koje se ovde nalaze su Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada. Pored njih, poseduje i četvorosednu žičaru Konjarnik kapaciteta 1400 skijaša na sat i ski lift “sidro” Sunčana dolina kapaciteta 1200 skijaša na sat. Za najmlađe, tu je i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom Markova livada.

Prva gondola u Srbiji nalazi se na lokaciji Jabučko ravnište. Ovo je osmosedna gondola i prevozi skijaše od hotela do daljeg skijaškog sadržaja.

I ovaj ski centar ima izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, pa ne morate brinuti da će se vaše zimovanje prekinuti usled nedostatka prirodnog snega.

Na ovom skijalištu možete iznajmiti svu neophodnu skijašku i snowboard opremu koja vam je neophodna.

Brezovica – alpski pejzaž u Srbiji

Ski centar Brezovica se nalazi na severozapadnoj strani planine Šare. Nalazi se na nadmorskoj visini od 900 do 2500m.

Ovaj sportsko rekreativni centar je jedinstven na našim prostorima. Razlog za to su magični pejzaži koji ga okružuju i podsećaju na pravu alpsku prirodu. Upravo zbog toga, u najvišim delovima vlada alpska klima, te se tu sneg zadržava i do 280 dana godišnje.

Skijaški centar je opremljen sa pet ski liftova, pet žičara i tri mašine za pripremu staza. Kapacitet ovih žičara i ski liftova je prevoz 10 000 skijaša na sat.

Najduža staza ovog ski centra je duga 3500m, a sve staze ovde imaju FIS sertifikate, što znači da su pogodne za organizaciju međunarodnih takmičenja i to u disciplinama slalom, veleslalom, spust i super G.

Ni ovde ne morate brinuti ukoliko niste spakovali za skijanje sve što vam je neophodno, jer možete iznajmiti svu opremu.

Kopaonik – najveći ski centar Srbije

Najveći ski centar Srbije nalazi se na Kopaoniku. Ovde se nalaze neke od najpopularnijih staza, pogodnim za sve – od početnika do profesionalaca.

Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1100 do 2000m. Poseduje preko dvadeset instalacija koje mogu da prevoze i preko 30 000 skijaša – sedam četvoroseda, tri šestoseda, dva dvoseda, devet ski liftova i četiri pomoćna ski lifta.

Pored staza koje su za alpsko i nordijsko skijanje, ski centar Kopaonik poseduje i tri staze koje odgovaraju FIS standardima. Stoga, razna domaća i međunarodna takmičenja se mogu održavati u alpskom skijanju i snowboard disciplinama.

Gotovo celo skijalište je pokriveno sistemom za veštačko osnežavanje, pa ni ovde ne morate brinuti o nedostatku prirodnog snega. Zagarantovano ćete uživati u celoj sezoni.

Kopaonik je još jedno skijalište na kom možete iznajmiti svu potrebnu skijašku opremu ukoliko nemate svoju.

Pored ovih, postoji još mnogo više ili manje popularnih skijališta u Srbiji. Svakako, ne morate da tražite aranžmane u inostranstvu, jer ovde postoje destinacije za svačiji ukus. Odaberite sebi odgovarajuću i upustite se u zimske adrenalinske čarolije!

Pročitajte i...