Niške vesti

Na Viniku pored krsta 125 hrišćanskih kuća

Krst na Viniku Povodom proslave 1.700 godina od Milanskog edikta, do 2013. godine kada se očekuje i dolazak vatikanskog pape, u Nišu bi pored krsta od 80 metara, na brdu Vinik, u spomen-kompleksu posvećenom rimskom imperatoru Konstantinu, trebalo da bude izgrađeno i 125 kuća, jer toliko u svetu ima zemalja sa većinskim hrišćanskim stanovništvom, piše „Nacionalni građanski“ iz Novog Sada.

Dragan Milošević, preduzetnik iz Niša koji je inicirao ideju o podizanju krsta i osmislio ceo kompleks ispričao je da će do samog krsta voditi „put dužine četiri i po kilometra, a sa strane će biti izgrađene kuće za svaku hrišćansku zemlju“.

„Biće to kuće u kojima će biti predstavljena nacionalna istorija i kultura tih zemalja. Takođe će na kuće biti postavljene njihove zastave, a kod samog krsta vijoriće se srpska zastava“, precizirao je Milošević.

Ceo kompleks na Viniku, prema idejnoj zamisli, prostiraće se na 13 hektara. Krst će biti visok 80 metara, raspon će mu biti četrdeset metara, a posetioci će brzim liftom moći da se popnu do visine od 60 metara. Betonsko jezgro biće visoko trideset metara, a u nastavku je montažna čelična konstrukcija. Noću će biti osvetljen laserskim zracima, koji će da dolaze s Hristovog monograma postavljenog na brdu iznad Bogoslovije.

U podnožju monumentalnog krsta, prema Miloševićevim rečima, trebalo bi da bude izgrađen muzej hrišćanstva, amfiteatar, hotel, multimedijalnu salu, bioskop, restoran i lokali za prodaju suvenira.

On navodi da će svi ti delovi velikog kompleksa biti urađeni u stilu koji je dominirao u doba cara Konstantina i da će sve biti u duhu imperatorovog vremena, počev od hrane i pića, pa do zaposlenih koji će biti odeveni u stilu starih Rimljana.

Izvor: Vesti OnLine

Pročitajte i...