Koncerti

Koncert Stefana Milenkovića

stefan-milenkovicPrvi put u Nišu održaće koncert violinista Stefan Milenković, gitarista Edin Karamazov i pevačica Kaliopi. Koncert je u nedelju, 11. septembra od 20h na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.
Južne Vesti

– Energija, šarm i kontakt sa publikom, uz nesumnjivu virtuoznost troje umetnika, biće nesumnjivi i snažni utisak svih koji te večeri dodju na Letnju pozornicu, navodi se u saopštenju „Umetnosti davanja“ koji organizuje koncert.

Karte su u prodaji u knjižarama „Indigo“ i „Vulkan“, a cena je 500 dinara.

O umetnicima:

Stefan Milenković je još kao dečak ušao u svet profesionalnog bavljenja muzikom, a danas je jedan od izuzetno produktivnih umetnika. Protekle koncertne sezone nastupao je, pored ostalog, sa Beogradskom filharmonijom i orkestrom Radio Televizije Slovenije, kao i Simfonijskim orkestrom Adane i Izmira. Uz to, sa gitaristom i lautistom Edinom Karamazovim imao je veliku turneju po Balkanu i snimio CD. Njegov najnoviji projekat, kao muzičara širokih stilskih interesovanja, predstavlja intenzivnu saradnju sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim triom.

Edin Karamazov je u protekloj deceniji izgradio reputaciju najinteresantnijeg i najharizmatičnijeg lautiste koji osvaja pozitivne kritike Evrope i Amerike, zbog svoje sjajne virtuoznosti i emotivnog naboja njegovih izvođenja repertoara koji obuhvata dela nastajala od 16. veka do danas. Edin Karamazov je svoju muzičku karijeru započeo na gitari, prešavši kasnije na baroknu lautu 1998. godine. Kao besprekoran izvođač i vrhunski tehničar na mnogim instrumentima koji se sviraju trzalicom, a koji potiču iz raznih zemalja i epoha, Karamazov nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama: od Amsterdama, preko Berlina i Beča, do Londona. No, često ga slučajni prolaznici mogu čuti i tokom uličnih nastupa, jer, kako je sam rekao, muzika je za njega „i dalje neka vrsta cirkusa“.

Kaliopi, najbolji ženski vokal Makedonije i jedan od najboljih vokala na Balkanu, u svojoj dugoj i plodnoj karijeri postavila je visoke standarde i utisnula trajni pečat u Balkanskoj muzici i umetnosti uopšte. Kaliopi se ističe specifičnom bojom glasa, izvanredno moćnom interpretacijom i kao autor velikih hitova, muzike za balet, pozorište i film. Trenutno, Kaliopi radi na promociji svog novog pop albuma Poruka, kao i na koncertnoj promociji albuma Oblivion koji je snimila zajedno sa svetski poznatim lutnjistom i gitaristom Edinom Karamazovim, sa muzikom iz celog sveta. Kaliopi se našla i na zadnjem albumu Edina Karamazova Lutnja je pjesma, na kojem je Karamazov pored Kaliopi, objedinio i svetske muzičke zvezde poput Stinga, Rene Fleming i Andreasa Šola.

Dosadašnje humanitarne akcije Umetnosti davanja omogućile su kupovinu neophodne opreme Porodilištu u Nišu, niškom Narodnom pozorištu, postavljanje dečijeg igrališta u Tvrđavi, pomoć dečaku Stefanu Stajiću stradalom od strujnog udara, kupovinu sportskih mobilijara za dvorišta dvanaest niških osnovnih škola, kupovinu specijalizovanog vozila za osobe sa invaliditetom grada Niš, pomoć niškim parovima bez dece u lečenju steriliteta, i kupovinu „štedljivih“ sijalica niškim školama.

Pročitajte i...