Koncerti

Koncert Italijanskog tradicionalnog benda Moresca Nova

morescanovaPovodom 10 godina rada društva Dante Alighieri Niš
Četvrtak 30. Jun od 20h
Dvorište Univerziteta
Ulaz slobodan

Moreska Nova
Sastav čine devetorica vrsnih muzičara, odeveni u tradicionalne Italijanske kostime sa kraja XIX veka. Izvode tradicionalnu – narodnu muziku i pesme sa juga Italije, a muzika je fantastična mešavina napolitanske i sicilijanske muzike s primesama arapskih i španskih uticaja. Sviraju I ljubavne balade, tradicionalne stornele vezane za seoski život, tamurijate i tarantele. Muzika je vesela i dinamična ali i duboka, emotivna i prožimajuća.

Natupaju na italijanskim trgovima (pjacama) i putuju po evropskim, zemljama: Španiji, Grčkoj, Francuskoj, Kipru, Tunisu, Nemačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji.

Grupa Moreska Novae nastala je 1993. godine i plod je višegodišnjeg istraživanja i izučavanja u domenu folklora i narodne tradicije. Narodna muzika i pesma je najdublji izraz mudrosti i filozofije jedne ljudske zajednice. To je lekcija iz antropologije izražena, to jest materijalizovana kroz zvuke. Narodna muzika je snažan izraz želje i volje svakog naroda, njegov nagon i poriv da pretoči u stvaralaštvo stvaran život koji u sebi nosi. Tu srećemo istovremeno nežnost i gorčinu, poeziju i težinu svakodnevnog života, strast i bol, ljubav i mržnju.

Grupa MorescaNova je zauzela drugo mesto na Nacionalnom Festivalu Narodnih Pesama koje je organizovala Italijanska federacija narodne tradicije (Federazione Italiana Tradizioni Popolari), u Sgurgoli, oktobra 2009.

Pročitajte i...