Magazin

Koja oprema je najpotrebnija na gradilištu?

Kako bi bilo koji građevinski projekat bio uspešan važno je misliti na nekoliko ključnih stavki – zaposlene, bezbednost na radu, materijal, alate i opremu. Svaki od ovih segmenata zahteva da mu se detaljno posvetite, obezbedite sve što zakon nalaže i kreirate prijatnu radnu atmosferu.

Kako bismo vam olakšali ovaj posao, u nastavku teksta spomenućemo najvažniju opremu koja će obezbedititi da zaposleni budu bezbedni i maksimalno efikasni, a radovi završeni na vreme.

#1 Agregati za struju – pouzdani asistent u brojnim situacijama

Agregati za struju su neophodni uređaji na svakom gradilištu, budući da u blizini nema izvora električne energije. Agregat za struju možete kupiti online, pa ne bi trebalo da vam bude problem da u kratkom roku obezbedite kvalitetan agregat za gradilište i osigurate efikasnost radova.

Ovi moćni uređaji mogu se podeliti na stacionirane i mobilne, a ključna razlika leži u dimenzijama i snazi. Budući da na gradilištu treba mnogo više električne energije kako bi se pokretale velike mašine, predlog je nabaviti stacionirane agregate za struju visokih performansi.

Prilikom kupovine agregata obratite pažnju pre svega na njegove specifikacije, ali i na proizvođača i odlučite se za pouzdane brendove sa dugogodišnjim iskustvom. Na taj način možete biti sigurni da su dugotrajnost i kvalitet zagarantovani.

Karakteristike na koje posebno treba da obratite pažnju su vrsta motora, snaga, kapacitet rezervoara za gorivo i maksimalno vreme neprekidnog rada motora, te lako odaberete odgovarajući model.

#2 Zaštitna oprema – bezbednost je na prvom mestu

Zaštitna oprema je zakonom propisana kao obavezna na gradilištima. Ona obezbeđuje bezbedan rad svih profesionalaca i omogućava da radovi prođu neometano. U zavisnosti od pozicije zaposlenog i njegovog zaduženja, zakon propisuje obaveznu opremu bez koje određeno lice ne sme biti na radnom mestu.

Oprema koja je gotovo svuda obavezna obuhvata šlemove, prsluke, radne cipele, rukavice, a tu je i oprema koja štiti od pada i obezbeđuje prostor za rad. Prilikom odabira i kupovine zaštitne opreme, odnosno odeće i obuće za zaštitu na radu, važno je dobro promisliti o njihovom kvalitetu i obezbediti one koje će pružiti maksimalnu sigurnost svim zaposlenima.

#3 Građevinski alati i materijal – napravite plan na vreme

Dolazimo i do ključnog segmenta na svakom gradilištu i opreme bez koje nijedan posao nije moguć. Naravno, govorimo o građevinskom alatu!

Gradilište treba obezbediti tako da građevinari u svakom trenutku imaju neophodne ručne alate, ali i druge tipove alata koji će im omogućiti obavljanje zahtevnih radnih zadataka.

Pre svega, na ovoj listi ističe se mešalica, neophodna za efikasno pravljenje betona. Takođe, nijedno gradilište nije potpuno bez skelne dizalice i građevinskih kolica neophodnih za prenos betona tokom početnih građevinskih radova. U slučajevima kada se obavljaju zahtevni poslovi, važno je da obezbedite i druge gabaritnije alate koji će svim profesionalcima olakšati optimalan rad.

Naravno, u svakom momentu na gradilištu treba da bude neophodnog građevinskog materijala koji omogućava da se radovi odvijaju planiranim tokom i da svaki zadatak bude efikasno obavljen.

Kako bi radovi tekli nesmetano, važno je da o ovom segmentu promislite detaljno i na vreme nabavite opremu koja će omogući završetak radova u planiranom roku.

#4 Neophodne sitnice potrebne za neočekivane vremenske prilike

Građevinski radovi obavljaju se tokom čitave godine, izuzev zimske sezone kada je prisutna velika količina snega koja onemogućava obavljanje poslova. Zato je važno da majstori na terenu uvek imaju neophodnu zaštitu od vremenskih nepogoda kako bi zaštitili sebe, ali i materijal od propadanja.

U te svrhe biće vam potrebne cerade, lepljive trake, vreće za otpad i zaštitne folije. Takođe, od velike koristi biće vam gasne i električne grejalice pogodne za niske temperature, posebno minus. Ovi uređaji ističu se kao veoma praktični za gradilište s obzirom na to da izuzetno brzo mogu da zagreju čak i prostorije velikih dimenzija.

Građevinske lampe su još jedno pomagalo koje radnici na gradilištu rado koriste i veoma su im praktični u raznovrsnim situacijama. Čak i tokom dana na samom gradilištu uglavnom nisu svi ćoškovi osvetljeni adekvatno, što je od ključnog značaja za bezbedno i precizno obavljane poslova.

Pre započinjanja bilo kog radnog zadatka i građevinskih radova važno je raspitati se o zakonskim propisama i neophodnoj opremi kako za lica koja rade, tako i za samo gradilište. Zato vam savetujemo da se uvek dobro informišete, započnete planiranje na vreme, kreirate bezbednu radnu sredinu i završite radove u planiranom roku!

Pročitajte i...