NišCafe

“Kitchen lab“? Gde ga potražiti u Nišu?

Kuhinja niškog paba “Labeerint“ koji pored širokog izbora pića i dobrih rok svirki ima i dnevnu ponudu za predah od posla, od utorka 15. januara biće obogaćena eksperimentima laboratorije ukusa “Gurmanlook“ koju vodi Marija Petković.

Savremena forma kuhinje koja predstavlja eksperimentisanje sa hranom spajajući naizgled nespojivo, u poslednje vreme sve je učestalija u barovima, pabovima i kafićima.

Nadogradnja tradicionalne kuhinje uz improvizacije i izazove, posebno je popularna proteklih godina, a u Nišu tek osvaja mesta za izlaske. Čini se da je pivska kultura osvojila grad na Nišavi, a užine, zalogajčići, i konkretna nesvakidašnja hrana već izvesno vreme krče put.

Marija koja je diplomirani anglista, odlučila je da svoju ljubav prema hrani nadogradi, ali i započne posao u kome će uživati. Spremajući keteringe, torte i kolače, Marija je došla na ideju da od hrane gotovo komponuje umetnička dela, praveći neponovljive ukuse, pa svoje kulinarske čarolije smatra umetnošću.

“Nisam ni sanjala koliko velika inspiracija može da leži u namirnicama koje nas okružuju ali sada znam da sa hranom možemo da se igramo i stvorimo neponovljive ukuse, domaće, tradicionalne ili moderne“ kaže Marija koja je od najobičnije ideje da napravi tortu za svadbu, razvila posao koji inspiriše i nju i ljude oko nje.

“Kitchen lab“ korak dalje u spremanju hrane

Moderna vremena donela su sve manje vremena za bavljenje hranom, a tradicionalna jela uglavnom se spremaju rutinski i po isprobanim receptima. Ono što kuhinju pretvara u laboratoriju jeste spremnost da se sa hranom eksperimentiše, ali i da se kreiraju i stvaraju ukusi koji nisu oprobani i poznati.

Zbog toga mnogi koji se bave ovom vrstom kulinarskog zanata kažu da je recept potrebno rastaviti na delove, pa ga izgraditi ispočetka, težeći savršenstvu. Može se, stoga, reći da je “kitchen lab“ poseban pravac u kuhinji u kom je sve dozvoljeno.

Slatko od ljutih papričica

Na putu prema manastiru Poganovo, nadomak Dimitrovgrada, turiste može iznenaditi tabla na kojoj piše “prodajem slatko od ljutih papričica“. Očito da se neko domaćinstvo već poigralo sa kulinarskim oksimoronom, ali je Marija Petković odlučila da upravo ovo jelo prezentuje kao proizvod “Gurmanlooka“ koji će Nišlijama i putnicima namernicima biti dostupan u “Labeerintu“.

Posetioci će nakon finalnog testiranja hrane u ponedeljak naveče, svakog narednog dana moći da svrate na zalogaje hrane koju ovi kreativci pripremaju, a koje sigurno ranije nisu imali prilike da probaju.

Gradsko ćoše koje je svojevremeno ulepšao i epitet “niški Monmartr“, nadomak nišavskog keja u Balkanskoj ulici, sudeći po Marijinoj ambiciji, biće obogaćeno još jednim novim sadržajem, koji ovog puta produhovljuje kreativnošću, ali i zasićuje vrhunskim ukusom.

Pročitajte i...