Ovo niste znali

Kancelarija po meri pedantnog službenika

kancelarija

Ako se uzme u obzir da prosečan radnik u toku radne nedelje provede čak 40 sati zatvoren unutar zidova kancelarije, i te kako se nameće zaključak zašto kancelarija predstavlja mesto iz koga izviru frustracije, nervoza, nezadovoljstvo. Ipak, postoje načini koji su vetar u leđa dobrom raspoloženju i koji pomažu da kancelarija ne predstavlja tamnicu Vašeg zdravlja.

Ono što je najvažnije, a što mnogi često zaboravljaju, jeste da kancelariju treba prilagoditi svojim zaposlenima, te nikako ne smemo smetati sa pameti promišljeno dizajniranje enterijera radnog prostora. Ukoliko, pak, birate već opremljeni radni prostor, postoji nekoliko saveta koji će Vam olakšati radne dane.

Birajte prostorije sa više svetla

Važan faktor prilikom rada svakako je svetlost. Ukoliko je prirodna svetlost u kancelariji duže dostupna, zaposleni će biti skoncentrisaniji na rad, a obim posla će shodno tome biti rasterećeniji. Poslušajte savet, i uvek vodite računa da dovoljno dnevne svetlosti dopire do radnog prostora. Logično, prostorije koje imaju više dnevne svetlosti, imaju šire i prostranije prozore, što u mnogome povećava mogućnost provetravanja prostorija. Ne pravite standardne greške. U prvi mah, svakome se učini da su prostorije sa manje prozora podobnije za skoncentrisaniji rad.

Međutim, kada naiđu sezone virusa, vrućina ili vas u kancelariji bude više, prvo što ćete poželeti jeste da širom otvorite prozore. Moderniji dizajn ali i veću funkcionalnost daju nešto skuplji PVC prozori, ali ne žalite novca, jer će se ušteda energije i pri hlađenju i pri grejanju prostorije nemerljivo povećati.

Budite ekonomični sa prostorom

Neretko se dešava da ona kancelarija, u koju ste se uselili puni entuzijazma, volje za redom i gde je sve “pod konac“ postane još jedna od memljivih sobičaka, prenatrpana suvišnim stvarima. Ne želite da Vam kancelarija podseća na ured pun prašnjavih registratora? Otarasite se najpre svih suvišnih sitnica, a onda preuredite radni prostor tako da Vam pojedini uređaji zauzimaju što manje.

Multifunkcijski uređaji, najpraktičniji su za uštedu prostora. Multifunkcijski uređaji objedinjuju najneophodnije kancelarijske mašine, pa tako u jednom uglu možete imati štampač, fotokopir mašinu, skener kao i uređaj za uništavanje dokumenata. Kancelarija će biti modernija, a suvišni skeneri i štampači naći će svoje mesto van kancelarije. Multifunkcijski uređaji OKI su se do sada pokazali kao veoma kvalitetni, pa često “obavljaju odgovorne zadatke“ u kancelarijama širom sveta.

Postoji nebrojeno načina da radni prostor preuredite onako kako Vama odgovara. Treba se držati neke kancelarijske etike, ali nikako kancelarija ne mora biti mesto za uštogljene ideje. I kancelarijski dizajn enterijera pruža kreativna rešenja. Minimalizam je preporuka zgob funkcionalnosti, a na Vama je da li ćete poslušati savet. Sve u svemu, ekonomičnost proizilazi sama od sebe, jer, pedantnost u radu, često je i pedantnost u životu. Naravno, izuzetaka uvek ima.

Ah, sva ta buka!

Ko još voli da mu, bez obzira na to kojim se poslom bavi, mir i koncentraciju remeti buka iz susednog stana, kancelarije, sa ulice. Buka je jedan od ozbiljnih zagađivača životne sredine, pa samim tim utiče i na mentalno zdravlje, do kog nam je, nesumnjivo, svima jako stalo. Morate imati u vidu i to da prilikom odabira mesta za kancelariju, birate mesta zaštićena od buke. Preglasna muzika, prometna ulica, radovi na putu, nemarni komšija…

buka

Sve ovo mogu biti faktori koji ometaju Vaš rad, plodotvornost i učinak ograničavaju, i najvažnije, troše vaše živce do maksimuma. Savet od srca, za svakoga ko kreće u nove poslovne vode, osamostaljuje se i bira kancelariju, ili jednostavno menja način poslovanja jeste da pre svega obrati pažnju na to gde se kancelarijski prostor nalazi. Ponekad je, onima koji rade od kuće, teško da zbog komšija i sustanara produktivo razmišljaju, a nekad su baš oni u prednosti, jer nisu baš svi protivnici kućnog reda.

Pročitajte i...