Magazin

Kako urediti malo kupatilo – saveti i trikovi

Kupatilo je veoma bitan deo životnog prostora jer se u njemu provodi mnogo vremena i održava lična higijena, te ono mora biti čisto i prostrano.

Na žalost, ugodnost i prostranost kupatila nisu uvek zagarantovani. Pogotovo u većim gradovima, gde su cene stambenih kvadrata visoke. Često se graditelji pri izgradnji manjih stambenih jedinica odluče da ,,uštede” koji kvadrat prostora upravo na kupatilu.

Kupci u tome ne vide problem, sve dok ne počnu da žive u takvom stanu i ne shvate koliko je značajno i praktično imati veliko kupatilo u kome se ne osećaju skučeno.

Tada mi uskačemo u pomoć sa savetima kako uredite malo kupatilo da deluje prostranije i prijatnije!

#1 Uštedite na prostoru pametnim izborom veš mašine

Najlakši način da uredite svoje kupatilo tako da deluje prostranije i da sačuvate deo prostora jeste kroz izbor odgovarajućih uređaja.

Pri kupovini veš mašine birajte one koje su manjih dimenzija. Dubine veš mašina polaze već od 33cm, a kreću se do oko 60cm. Sve manje od 50cm smatraju se slim mašinama.

Ukoliko se odlučite za kupovinu neke Bosch veš mašine, nećete pogrešiti, jer one važe za jedne od najkvalitetnijih na tržištu, a dolaze u različitim dimenzijama i kapacitetima pranja. Zbog toga je lako odabrati idealnu u skladu sa veličinom i prostorom vašeg kupatila koji je na raspolaganju.

Još jedan odličan način za uštedu prostora u kupatilu je odabir mašine sa gornjim punjenjem.

Razlike u kvalitetu pranja nema u poređenju sa standardnim frontalnim punjenjem, a upotreba takve mašine biće praktičnija u slučaju da kupatilo nema dovoljnu širinu.

#2 Ofarbajte kupatilo u svetle boje – način da ga učinite vizuelno većim

Za malo kupatilo je izuzetno važno da bude u svetlim bojama, jer će u suprotnom izgledati veoma mračno, neprijatno i još manje nego što jeste.

Odaberite svetle nijanse pločica i zidova za malo kupatilo. Idealne su bele, bež ili svetlo sive. One će dati prostoriji efekat prostranosti i učiniće je prijatnom za boravak.

Fantastično je što i mali prostor možete vrlo lako učiniti vizuelno zanimljivim i kreativnim. Nema potrebe da se plašite dekorativnih elemenata. Dodajte red cvetnih ili morskih dekorativnih elemenata koji su iste boje kao i osnovne pločice. Izbegavajte samo kombinovanje tamnih i svetlih nijansi jer ćetakva kontrastna kombinacija vizuelno smanjiti i prostor.

Još jedan način na koji se možete poigrati prilikom uređenja kupatila i učiniti ga vizuelno većim jeste tako što ćete zalepiti pločice celom dužinom, do plafona, a njega okrečiti u nijansu svetliju od nijanse zidova.

Za sve nedoumice oko tehničkih stvari najbolje je da se posavetujete sa niškim profesionalcima koji putem oglasa nude povoljne i kvalitetne usluge krečenja, malterisanja, postavljanja pločica i druge.

#3 Omogućite što više prirodnog svetla ukoliko je moguće

Prirodno dnevno svetlo spas je za svaku malu prostoriju.

Na žalast, nije uvek moguće obezbediti ga dovoljno. Ukoliko imate prozor u kupatilu vi ste jedan od srećnika. U tom slučaju izbegavajte roletne i zatamljena stakla koja blokiraju svetlost.

Bolja opcija je zalepiti na prozorska stakla prozirni vitraž ili na primer umesto običnih vrata postaviti vrata sa staklom i napraviti neku vrstu svetlarnika.

U slučaju da dnevno svetlo nije opcija, neophodno je uložiti u kvalitetnu kupatilsku rasvetu. Najbolje je odabrati belu ili žutu boju svetla – belo prostoriju čini prostranijom, a žuto prijatnijom i toplijom.

#4 Postavite praktične viseće zidne elemente

Najbolji način da uštedite mesto u kupatilu i učinite prostor vizuelno većim jeste kroz pametnu upotrebu visećih elemenata.

Umesto ogledala, iznad umivaonika najbolja opcija je postaviti kupatilski ormarić koji na svojoj površini ima ogledalo. Sjajno rešenje su plitki viseći elementi sa vratima koja se otvaraju podizanjem ili etažeri s ormarićima koji imaju ugrađenu rasvetu.

Za kakav god zidni element da se odlučite, sačuvaće vam prostor u kupatilu i smanjiti nered, jer ćete u njega moći da ubacite sitnice poput fena za kosu, četkice i paste, nesesera i raznih bočica, kakvih svi imaju u kupatilu mnoštvo.

Još jedan koristan način za uređenje malog kupatila je veoma jednostavan: sklonite stvari sa poda!

Što je veća površina poda vidljiva, to kupatilo deluje vizuelno veće. Dakle, razmislite da li vam je potrebna velika korpa za veš, kao i da li je pametno držati ormarić na podu, kada je u prodavnicama nameštaja na raspologanju ogroman izbor visećih zidnih polica, koje predstavljaju praktičnije rešenje.

#5 Izbegavajte tamna stakla na tuš kabinama

Providna stakla deluju kao prozor ili ogledalo i stvaraju percepciju većeg prostora, i zbog toga su jedino dobro rešenje za mala kupatila.

Za razliku od mat i tamnih stakala, i zavesa za tuširanje, providna ne predstavljaju vizuelnu prepreku za sagledavanje celog kupatila i čine da ono deluje prostranije.

Pri izboru tuš kabine, najbolji izbor za vaše malo kupatilo definitivno će biti ugaona, polukružna tuš-kabina jer neće zauzeti puno mesta.

Nadamo se da su vam naši trikovi za uređenje malog kupatila bili zanimljivi. Za još korisnih saveta, poput onog kako da preuredite vašu terasu, kao i mnogih aktuelnosti iz Niša i okoline nastavite da nas čitate.

Pročitajte i...