Magazin

6 saveta za potpuno preuređenje terase

Zbog svoje otvorenosti i pogleda koji se sa njih prostire, terase imaju potencijala da budu najlepši delovi svakog stana ili kuće. Međutim, to u većini domova nije slučaj, a uglavnom su nedostatak volje i sredstava za to glavni krivci.

Terase obično služe kao ostava, a pošto su otvorene i neretko se vide sa ulice to onda još i neugledno deluje. Ljudi ih zanemaruju, jer terasa ‘’ne predstavlja’’ deo stana, tu se gosti retko dovode, pa nije toliko važno da bude sve pod konac.

Zapravo, svaka terasa može da postane omiljeno mesto ukućana i glavno mesto za uživanje sa prijateljima, samo je potrebno malo preuređenje, kreativnost i neko sitno ulaganje. U nastavku teksta saznajte na šta bi trebalo obratiti pažnju pri uređivanju terase i kako da od skladišta napravite oazu za svakodnevno opuštanje.

Zastaklite terasu i potpuno promenite njen izgled

Zastakljivanje terase u potpunosti menja situaciju. Ne samo da će terasa dobiti novi izgled, a vi novu prostoriju u stanu, već će se promeniti ono najvažnije – vaš odnos prema terasi. Ako zastaklite terasu, prestaćete da je posmatrate kao deo koji se nalazi van stana i počećete da je uređujete i da joj posvećujete pažnju.

Kako biste mogli u toku cele godine da koristite terasu i sa lakoćom da otvarate i zatvarate prozore na njoj, preporuka su motorizovana vertikalna pokretna stakla. Tako ćete daljinski moći da upravljate staklima i da ih po potrebi pomerate.

Ne mnogo jeftinija opcija, a dosta manje praktična, su stacionarna stakla ili stakla koja se ručno otvaraju i zatvaraju.

Koja god da odaberete, obratite pažnju da staklene ploče budu duplirane, tako da obezbede bolju izolaciju od zimskih mrazeva i letnjih vrućina. Ono što je važno je da će se nakon njihove ugradnje terasa potpuno promeniti i oživeti.

Očistite terasu i uklonite nepotrebne stvari sa nje

Kako bi terasa počela više da liči na terasu i da polako gubi svoj pređašnji izgled, potrebno je temeljno je očistiti. Čišćenje terase ranije nije imalo mnogo smisla, jer se spolja brzo nakupi prašina, ali sada, kada je zastakljena, možete je regularno čistiti i održavati higijenu kao i u kući.

Sve nepotrebne stvari koje ste do sada odlagali na njoj, uklonite ili im pronađite adekvatnije mesto. Podrum, ostava, vešernica, sve dolazi u obzir, ali terasa treba da blista. Tako ćete napraviti dodatnog prostora za iznošenje nameštaja i uopšte boravak na terasi.

terasa

Pružite terasi osnovni treman koji su dobile sve druge prostorije

Zastakljivanjem se otvorila mogućnost da terasa dobije svoj novi pod, koji može biti čak i parket ili laminat, jednostavno više ni jedno ograničenje ne postoji. Terasa može dobiti tretman kao i sve ostale prostorije, a to su uređenje poda po izboru i krečenje. Odabir materijala za pod i boja za krečenje zida, ostavljamo vama, ali savetujemo da vodite računa, da na neki način boje na terasi odgovaraju bojama u ostatku stana, tako da se vaš stil ne remeti.

Uvedite prijatno osvetljenje na terasu.

Osvetljenje u večernjim satima može u mnogome doprineti atmosferi, pogotovo ako je moguće prigušiti ga. Razmislite o izboru zidnog, plafonskog ili podnog svetla, jer će to značajno doprineti opštem izgledu terase.

Iznesite na terasu adekvatan nameštaj

Nameštaj za terasu može, ali ne mora da se bitno razlikuje od onog koji se nalazi u kući. Terasa je specifična po tome što služi najčešće za odmor, pa bi pogodan nameštaj za njeno opremanje bili udobni kauč i fotelja, lejzi begovi i slično.

Ukoliko terasa nije suviše prostrana imajte u vidu da bi kompaktniji nameštaj više odgovarao. Na taj način će se sačuvati više prostora za dekoraciju, ali komocija za ljude koji će na njoj boraviti.

Dekorišite terasu na nešto drugačiji način

Iako ste je praktično učinili jednom od prostorija stana, terasa je i dalje otvorena, ima prelep pogled i dovoljno svetla, ali i svoj neformalni karakter, pa se možete više opustiti pri njenom dekorisanju. Ništa ne mora biti tako striktno kao pri uređenju poslovnog prostora ili kancelarija, već upravo suprotno, proizvoljno.

Pre svega je savet da je obogatite saksijskim cvećem i biljkama, jer su one definitivno najlepši ukras za svaki objekat. One će učiniti terasu bujnom i šarenom, nalik na sajamske štandove.

Pored cveća dobra dekoracija za terasu su i puzavice, ali ako želite nešto klasično, možete iskoristiti slike, lampice, fenjeri i slično.

Spojite terasu sa najbližom prostorijom

Ovo može zahtevati nešto veće izdatke u pogledu finansija, ali bi takav vid uređenja mogao vašem stanu dati sasvim novi i luksuzniji izgled. To podrazumeva da uklonite ceo zid ili njegov deo, između terase i prostorije sa kojom je spojena vratima, i da vrata takođe uklonite, tako da sve postane jedna prostorija.

Tada možete birati da li ćete postaviti staklo kao pregradu između njih ili će sve ostati u jednom delu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, da vam je dao interesantne ideje za preuređenje terase, te da će vam upravo one poslužiti za početak.

Pročitajte i...