Niške vesti

Još 20 gradskih kamera u Nišu

trg-oslobodjenjaDo kraja januara 2012. od Ureda do Trošarine u Nišu biće postavljeno 20 kamera za video-nadzor gradskih saobraćajnica, potvrdio je gradski većnik Boban Mihajlović. Prvom fazom projekta predviđeno je da postavljanje kamera počne do kraja godine posle tendera za nabavku opreme.

Postavljanje saobraćajnih kamera će početi na raskrsnici kod Ureda gde se ukrštaju Ulica kneginje Ljubice i Generala Milojka Lešjanina, a potom će video nadzor dobiti i Trg kralja Milana, Voždova ulica, raskrsnice kod suda, Crvenog pevca, kod Kliničkog centra, kao i Bulevara dr Zorana Đinđića i sve do kružnog toka na Trošarini.

U drugoj fazu tokom 2012. kamere će dobiti i šetalište od Tvrđave do Margera, Tvrđava, Park Svetog Save, Čair, ali i najprometnije niške saobraćajnice – Bulevar Nemanjića, Bulevar 12. februar, Bulevar Medijana, Knjaževačka ulica, Dušanova… Jedna kamera biće postavljena i na nišavskom keju ispred spomenika Šabanu Bajramoviću koji se do sada više puta nalazio na meti vandala.

– Cilj je da napravimo kružni prsten koji će činiti najvažnije ulice kako bi se povećala bezbednost u saobraćaju i na šetalištima. Sistem će se nadzirati iz saobraćajne policije, Policijske uprave u Nišu i Gradske uprave. Saobraćajci će imati pregled na gradskim ulicma gde dolazi do gužvi, zastoja, ali i udesa, tako da će brže moći da se reaguje. Istvoremeno će se evidentirati i prolasci kroz crveno svetlo – objašnjava Mihajlović.

U prvu fazu biće uloženo pet miliona dinara i to od novca koji će pripasti gradu u ovoj godini od naplate saobraćajnijh kazni. Prva ideja je bila da se angažuje firma koja će da postavi kamere i infrastrukturu, a potom da ih na određeno vreme gradu iznajmi, ali su ponuđene cene bile previsoke.

Na poklon 10 kamera
Grad će za prvu fazu kupiti samo 10 kamera jer je 10 dobijeno iz donacije firme „Master sekjuriti“ iz Niša. U Gradskom veću se nadaju da će se doniranju opreme priključiti i vodeće osiguravajuće kuće koje imaju interesa za povećanje bezbednosti u saobraćaju.

Blic

Pročitajte i...