Nišville Jazz Festival 2013

Jazzanova i Paul Randolph na Nišvilu!

jazzanovaSastav „Jazzanova Live ft. Paul Randolph“ nastupiće na Nišvilu u subotu 17. avgusta. Ekipa, prvobitno poznata kao producentski i live DJ kolektiv, ovoga puta predstavlja se u formi devetočlanog koncertnog benda, koji promoviše prvi live album „The Funkhaus Studio Sessions“.

Pod imenom Jazzanova, različiti ljudi podrazumevaju – različite stvari. Od okupljanja 1995. godine, Jazzanova je prvobitno bio producentski tim koji su pokrenuli Stefan Leisering & Axel Reinemer, onda i DJ ekipa za žive nastupe, a od pre nekoliko godina to je i veoma atraktivan koncertni bend. Ovaj berlinski kolektiv, koji je privukao svetsku pažnju kada je čuveni DJ i promoter acid jazza Giles Peterson emitovao u svojoj emisiji na BBC-u njihov debi singl „Fedimes Flight“, ima reputaciju muzičkih inovatora koji okuplja saradnike različitih muzičkih afiniteta i spajaju različite žanrove: acid jazz, funk, chilout, soul, nu jazz, house jazz, latino kazz.

Uz veliki broj remiksa (4hero, Koop, Ursula Rucker, United Future Organization, Ian Pooley, Lenny Kravitz, Common, Calexico, Masters At Work..) i kompilacija (između ostalih i posveta džezu u Poljskoj šezdesetih i sedmadesetih), pod imenom „Jazzanova“ objavljena su i tri studijska autorska albuma, a od 2009. godine u prvi plan izbija devetočlani koncertni projekat „Jazzanova Live ft. Paul Randolph“ koji je do sada održao preko 150 koncerata izmedju ostalog i na prestižnim elktro, pop i jazz festivalima kao što su „Melt!“, „Heineken Opener“, „Flow“, „North Sea Jazz“, „Capetown Jazz“ ili „Java Jazz“.

Turneja je kulminirala prošle godine objavljivanjem prvog live albuma „The Funkhaus Studio Sessions“ na Jazzanova etiketi – Sonar Kollektiv. Ovaj album je sniman u različitim prostorima, a u selekciji pesama je aktivno učestvovala i publika, jer su se na konačnom spisku, osim favorita samih članova benda, našle i kompozicije koje je publika širom sveta najbolje prihvatila. Osim već objavljivanih pesama, ali sada, za razliku od prethodnih verzija – izvedenih na „klasičnim“ instrumentima, na albumu se nalazi i potpuno nova kompozicija „I Human“, koju kao koautor potpisuje veteran detroitske soul i funk scene, pevač i basista Paul Randolph koji je u ovoj postavi mnogo više od „samo gosta“.

Opšta je ocena da je trust mozgova Stefan Leisering & Axel Reinemer uz pomoć vrsnih instrumentalista uspeo da dodatno oplmeni zvučnu sliku karakterističnu za njihove remikse i studijski rad, i u najboljem stilu je prenese na velike koncertne podijume.

Pročitajte i...