Nišville Jazz Festival 2013

Jazz legenda na Nišvilu

duško gojković
Trubač, kompozitor, aranžer i bendlider Duško Gojković – istinska legenda ne samo srpskog i jugoslovenskog džeza i sigurno najuspešniji, najpoznatiji i najpriznatiji muzičar sa prostora Balkana, nastupiće na ovogodišnjem Nišvillu u subotu 17. avgusta sa svojim bendom „Belgrade Summit Octet“.

Članovi sastava su trubači Dragoslav Freddie Stanisavljevic i Novak Mijovic, Ivan Ilić – trombon, Kristijan Mlačak – tenor saksofon, Max Kochetov – bariton saksofon, Filip Bulatovic – klavir, Milan Pavković – kontrabas i Aleksandar Cvetković – bubnjevi. Na programu su Gojkoviće kompozicije u aranžmanima specijalno napisanim za ovu postavu!

Duško Gojković, pionir fuzije džeza sa elementima balkanskog foklora, jedan je od onih umetnika na koje se u potpunosti može upotrebiti metafora o „starom vinu“ jer iako na pragu 84. godine on je idalje u vrhunskoj formi i kao izvođač i kao autor. Tokom internacionalne karijere koja traje skoro šest decenija , nastupao je širom Evrope i USA, a u Japanu ima status jednog od najomiljenijih džez muzičara.

Sarađivao je sa mnogim velikanima džeza: Miles Davis, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Clark Terry, Lee Konitz, Sonny Rollins, Phil Woods, Duke Jordan, Thad Jones-Mel Lewis, Tete Montoliu, Philly Joe Jones, Nathan Davis, Sal Nistico, Stan Getz, Rolf Ericson, Palle Mikkelborg, Tommy Flanagan, Jimmy Heath, Eddie Gomez, Mickey Roker, Chet Baker (…), vodio big bendove, i autor je velikog broja kompozicija koje su postale džez standardi.

Duško Gojković je rođen 1931. godine u Jajcu gde je svirao gitaru i trubu u plesnim orkestrima i putem radija se upoznao i „neizlečivo inficirao“ džezom. Od 1948. do 1953. godine studirao je trubu na Beogradskoj muzičkoj akademiji gde je takođe i svirao džez – prvo u raznim diksilend postavama a kao veliki talenat i „momak koji uz to i odlično čita note“ i u Velikom zabavnom orkestru Radio Beograda.

Svirao je sa Alebertom Mangelasdorfom u u All star ansamblu , a već sledeće godine je proglašen za najboljeg trubača u Nemačkoj. Nastupao je i u orkestrima Maksa Gregera i Kurta Edelhagena u Minhenu i Kelnu. Kao član Internacionalnog omladinskog Big Benda koji je vodio Maršal Braun, 1958 godine svira na Newport festivalu i na Svetskoj izložbi u Briselu. Po povratku u Nemačku vodio je svoje sastave i osnovao oktet sa Kenijem Klarkom i Frensisom Bolandom (sa kojim je snimao za čuvenu etiketu „Bue note“), a koji je kasnije prerastao u čuveni Klark – Boland Big bend.

U USA je studirao kompoziciju i aranžiranje na čuvenom Berkli univerzitetu, nastupao i snimao sa Sadaom Vatanabeom, Herbom Pomerojem…. Njegov talenat je veoma brzo primećen i u koleci džeza, pa tako stižu pozivi za angažovanja u velikom orkestrima Mejnarda Fergusona i Vudija Hermana, u kojima se Duško predstavlja i kao autor, čime je zaslužio i da se nađe pri samom vrhu prestižne godišnje liste magazina „Down beat“ u kategoriji najvećih trubačkih nada.

Pročitajte i...