Koncerti

Jarboli

jarboliJarboli su grupa iz Beograda nastala 1992. godine, koja sama sebe žanrovski označava kao „istočnoevropski rokenrol“, a slušaoci je svrstavaju pre svega u široku oblast indi popa.

Grupa Jarboli nastala je početkom devedesetih u Beogradu. Formirali su je Boris Mladenović, Daniel Kovač, Nemanja Aćimović i Žolt Kovač.

Javni život Jarbola počinje ’93, a prvo izdanje, samizdat kaseta Čizmanoga skrpljena uglavnom od živih i malo studijskih snimaka, pojavilo se ’96. godine. Prvo zvanično izdanje za Jarbole je CD Dobrodošli (B92, 1999). Sledi drugi zvanični album grupe, Suvišna sloboda (B92, 2001). Negde u to vreme Jarbolima se pridružila čuvena pijanistkinja Sonja Lončar. Naredna izdanja, maksi singl Uslovna sloboda, živi mini album Jedan čovek, Jedna rezolucija i album Buđanje proleća, izlaze za nezavisnu diskografsku kuću Odličan hrčak.

Za razliku od većine ljudi na ovom prostorima Jarboli pokazuju izvanredan entuzijazam i inicijativu. Ako bi se nabrojali svi projekti u kojima učestvuju članovi benda (Sila, Lira vega, Dvojac bez kormilara…), ako bi se uzeo u obzir njihov uticaj na čitavu scenu, na novi beogradski underground rasut po klubićima i Internetu (Horkeškart, Virvel, Klopka za pionira, Petrol, Autopark, Trenje…) došlo bi se do zanimljivog zaključka: oni sami svojom energijom pokreću beogradsku rock scenu.

Još od kraja 2009. godine, singl Podrška je važna najavljivao je novi album beogradskih Jarbola – Zabava. Na njemu je osim Podrške još 12 pesama snimljenih u studiju Digimedia. Osim besplatnog downloada, ovaj album svoj materjalni život živi i na duplom vinilu, za šta se pobrinula izdavačka kuća Odličan hrčak.

Feedback, 9. decembar, Petak, 22:30

Ulaz 300 rsd, na dan koncerta 400 rsd

Prodajna mesta:
Happy House, Kalca I sprat
Hostel Nis, Dobrička 3A

Pročitajte i...