Niške vesti

Izložba u Narodnom pozorištu

nisko-narodno-pozoriste U holu niškog Narodnog pozorišta otvorena je izložba slika mladih umetnika sa prošlogodišnje likovne kolonije u Sićevu. Izložbu su otvorile direktorka Narodnog pozorišta Biljana Vujović i Dragica Ćirić Spasojević, direktorka Galerije savremene likovne umetnosti. Na izložbi je postavljeno 18 slika.

Međunarodna likovna kolonija „Sićevo“ je najstarija jugoslovenska umetnička kolonija, ujedno najstarija i na Balkanu. Osnovana je 1905. godine, a tvorac ideje o formiranju kolonije bila je slikarka Nadežda Petrović.

Od 1991. godine kolonija ima međunarodni karakter, otvorena je za umetnike različitih generacija i estetskih opredeljenja. Zahvaljujući njoj formiran je impozantan likovni fond koji danas čini oko 600 dela značajne umetničke vrednosti.

Sinoć je premijerom „Gala predstave“ otvorena sezona u Narodnom pozorištu u Nišu. Na predstavi su dodeljene brojne nagrade. Dodeljeno 5 glumačkih nagrada, za najboljeg glumca i glumicu, za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu i za najboljeg pevača glumca. Nagrade su dodeljene i najvernijem gledaocu, najkolegi, najdoktoru, drugim radnicima Pozorišta i sponzorima.

Repertoar Niškog Narodnog pozorišta pogledajte ovde

Izvor: Južne Vesti

Pročitajte i...