Nišville Jazz Festival 2013

Hubert Tubbs & Blues and Soul Revue

steveNekadašnji pevač kultnog američkog ritam i bluz sastava Tower of Power – Hubert Tubbs nastupiće na ovogodišnjem Nišvillu sa svojim internacionalnim sastavom Blues and Soul Revue.

Hubert Tubs je bio vodeći vokal grupe Tower of Power sredinom sedamdesetih godina i sa njima je snimio jedan studijski album („In the Slot“) i jedan album uživo („Live and In Living Color“), a snimci sa njim kao pevačem našli su se i na dva kompilacijska albuma („Best of Tower of Power“ i „Magnetic Gold“), što, kada se u vidu ima da su pevači ovog benda po pravilu bili vanserijski vokali – dovoljno govori o Hubertovom rejtingu. Osim toga, snimao je i nastupao sa mnogim svetski poznatim soul, rok i džez muzičarima: Santana, Rolling Stones, Kenny G, The Temptations…

Njegova profesionalna karijera, početa još u tinejdžerskim danima u rodnom Dalasu, nakratko je prekinuta kada je odmah posle srednje škole regrutovan nakon čega odlazi u Vijetnam, gde u pauzi ratnih dejstava „održava kondiciju“ pevajući za svoje kolege – vojnike.

Posle otpusta iz vojne službe preselio se u Kaliforniju gde postaje član desetočlanog benda „Blue Mountain“ sa kojim je tokom pet godina nastupao i kao predgrupa velikih imena muzičke scene: Buddy Miles, Sons of Chaplain, Santana, Steve Miller, Boz Scaggs i naravno Tower of Power koji ga 1974. godine pozivaju da zameni dotadašnjeg pevača Lenny Williamsa.

Tokom nekoliko godina koje je proveo u TOP, nastupajući na koncertima širom sveta, imao je priliku da uspostavi mnoge kontakte sa najznačajnijim muzičarima različitih žanrova, pa su tako, osim kritike i publike, superlative o njegovom vokalu izrekli i Quincy Jones, Joe Sample, Herbie Hancock, Rolling Stones, The Jazz Crusaders….

Specijalni gost njegovog njegovog benda „Blues and Soul Revue“ za ovu priliku je američki saksofonista Steve Hooks koji je tokom karijere snimao i svirao sa izvođačima u rasponu od soula (The Drifterss, The Platters, The Ink Spots, Percy Mayfield, Weather Girls), bluza i roka (Jimmy Caravan and the Blues Caravan, Tom Fowler) do raznih stilova džeza (Glenn Miller Orchestra, Jimmy Smith, John Patitucci, Gabor Szabo, Gary Willis, Billy Childs).

Pročitajte i...