EURO 2012 - Reprezentacije

Hrvatska – EURO 2012

hrvatska

Izabranici Slavena Bilića recimo da su već ispunili jedan cilj i pre početka šampionata – pobedili su Tursku u baražu i osvetili joj se za senzacionalan poraz u četvrtfinalu EP 2008. godine.

Taj šok koji su doživeli od Turske koštao ih je i plasmana na Mondijal 2010. budući da su 2009. lutali po svojoj kvalifikacionoj grupi tražeći formu da bi na kraju dozvolili Engleskoj i Ukrajini da završe ispred njih.

Zato je pred ove kvalifikacije Bilićeva četa krenula iz početka i malo je nedostajalo, 11 minuta da se direktno kvalifikuju za EURO. Grčka je gubila od Gruzije kada su Fotakis i Haristeas golovima preokrenuli priču i odveli svoju reprezentaciju dalje, a Hrvatska je morala u pomenuto doigravanje sa Turskom.

Hrvatskoj od osamostaljenja idu kvalifikacije za fudbalska prvenstva Evrope i sveta, a jedini put kada su omanuli bilo je 2000. godine kada su neuspeh doživeli zbog dvomeča sa Jugoslavijom.

Uoči novih kvalifikacija za Mondijal 2014. kada će u grupi biti ponovo sa Srbijom, Hrvati se nadaju iznenađenju u Poljskoj i Ukrajini. Svoju šansu vide u susretima sa Italijom, za koju veruju da nije više takav strah i trepet kao ranije, i Irskom.

Što se ekipe tiče, najjači deo im je sredina terena, gde će Bilić na raspolaganju imati širok spektar kvalitetnih fudbalera. Tu su Modrić, Srna, Pranjić, Rakitić, Dujmović, Kranjčar.

Oni bi trebali da svojim lucidnim potezima šalju idealne pasove ka oporavljenom Ivici Oliću, kao i Jelaviću, Klasniću, Mandžukiću i Eduardu.

Gospodar odbrane i dalje je Josip Šimunić, dok su na golu „stari lisci“ Pletikosa i Runje.

Pročitajte i...