EURO 2012 - Reprezentacije

Holandija – EURO 2012

holandija

Još od kako je početkom sedamdesetih godina prošlog veka Rinus Mihels uspostavio „totalni fudbal“ u reprezentaciji Holandije zajedno sa legendarnim Johanom Krojfom, nijednom za proteklih 40 godina „lale“ nisu odustale od tog ofanzivnog fudbalskog sistema.

Lepršava igra koja krasi momke u narandžastom već dugi niz godina, pa i decenija je garant za završnice svetskih i evropskih takmičenja, ali nedostaje im taj završni udarac. Onaj koji je imao Marko van Basten kada je 1988. godine u finalu srušio Ruse vanserijskim volejom za zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Isti igrač je pokušao kao trener da dovede Holanđane do zlata, ali je zaustavljen na prošlom šampionatu u četvrtfinalu, a na čelo je doveden Bert van Marvijk. Malo je ljudi čulo za očuha Marka van Bomela, iako je 2002. godine osvojio UEFA kup sa Fejenordom, ali ono što je on napravio sa Holandijom za svako je poštovanje.

Van Marvijk do finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi nije doživeo poraz, a sledeći neuspeh sa „lalama“ doživeo je tek na kraju kvalifikacija za predstojeći EURO, kada je već bilo potpuno jasno da su se plasirali na kontinentalni šampionat.

Put ka novom finalu vodi iz grupe B gde se nalaze još i Portugal, Nemačka i Danska, ali kada se ima u vidu forma Robina van Persija i Rafaela Van der Varta, brzina Arjena Robena, hirurška preciznost Jan Klasa Huntelara, onda je jasno zašto svi vide Holanđane za velike favorite.

Iako je odbrana bez prave zvezde, to i nije toliki problem sa obzirom na to da je filozofija ekipe „postići gol više od protivnika“. Tako je bilo i u kvalifikacijama gde se Holandija prošetala u grupi sa Švedskom, Mađarskom, Finskom, Moldavijom i San Marinom.

Pročitajte i...