Kulturna dešavanja

Godišnji koncert ansambla “Oro“

oroU petak, 23.marta, od 20h u sali Doma Vojske Srbije, održaće se tradicionalni, godišnji koncert Folklornog Ansambla „ORO“ SKC-a. Od prošle godine ovaj koncert, koji predstavlja retrospektivu godišnjeg rada ansambla, posvećen je svim studentima niškog Univerziteta povodom 22. marta, Dan studenata Univerziteta u Nišu.

Studentski kulturni centar je, pre tri godine, započeo sa ponovnim aktivnostima povodom obeležavanja ovog studentskog dana, a od prošle godine inicijativi se priključio i Savez studenata Univerziteta u Nišu.

Koncert ansambla „ORO“, ove godine, na scenu izvodi 120 učesnika, igrača ali i članova Akademskog mešovitog hora i Akademskog pozorišta SKC-a. Tokom dvočasovnog programa, biće odigrani najbolji folklorni spletovi, iz cele Srbije, kao i novi splet “ Igre iz Binačke Morave“ koji će te večeri biti premijerno izveden. Program će voditi glumci Akademskog pozorišta, a pevači Akademskog hora će svojim vokalima ulepšati i oplemeniti jedan deo igračkih tački.

Gosti SKC-a u petak, biće i organizatori folklornih festivala iz Rumunije i Vršca koji će u 13h, u prostorijama SKC-a, potpisati protokol o saradnji. Ovo potpisivanje je finale višemesečnih dogovora o umrežavanju festivala, kojim se pravi se jedan novi kulturni krug. U ovu priču biće dalje uključeni i festivali iz Makedonija i Bugarske, što će omogućiti da u goste, zajednički, dovedemo najzanimljivije folklorne ansamble iz celog sveta.

Ove godine, Međunarodni studentski festival folklora SKC-a biće održan od 16-22. jula a u to vreme, nišlije će, zahvaljujući ovoj saradnji, moći da vide umetnike iz Rusije, Meksika i Indonezije kao i goste iz Rumunije, Makedonije i Studentski ansambl iz Maribora.

Na osnovu saradnje koju je, kroz kulturu, SKC ostvario sa Gradom Mariborom, delegacija Grada Niša je početkom meseca boravila u Mariboru i na poklon dobila kalem najstarije plemenite vinove loze na svetu poreklom iz Maribora.

oro2

Sadnja ove znamenite loze kao simbol dugovečnosti, povezivanja vinogradarsko-vinarskih krajeva i prijateljstva, u prisustvu zvanične mariborske delegacije, lokalnih zvanica i gostiju, biće uriličena u petak, 23.marta 2012. od 12 časova u porti Crkve Svetog Pantelejmona.

Tim povodom, prigodan kulturno-umetnički program prirediće Studentski kulturni centar u Nišu i mariborski muzički ansambl „Piramidaj“ koji će biti i specijalni gosti na večernjem koncertu Folklornog ansambla „ORO“, od 20 časova u sali Doma vojske.

Program koncerta:

1. BUNJEVAČKE IGRE
Kostimograf: Dobrivoje Putnik
Aranžman: Boban Stefanović

2. IGRE IZ OKOLINE OBRENOVCA
Kostimograf: Srboljub Ninković
Aranžman: Boban Stefanović

3. IGRE IZ ZAPADNE SRBIJE
Kostimograf: Dragomir Vuković
Aranžman: Boban Stefanović

4. IGRE IZ OKOLINE KNJAŽEVCA
Kostimograf: Dragomir Vuković
Aranžman: Boban Stefanović

5. IGRE IZ GORNJEG VISOKA
Kostimograf: Borko STojanović
Aranžman: Boban Stefanović

6. IGRE IZ OKOLINE LESKOVCA
Kostimograf: Desanka Đorđević
Aranžman: Snežana Mijović

7. IGRE IZ BINIČKE MORAVE
Kostimograf: Dejan Milisavljević Zvečanac
Aranžman: Boban Stefanović

8. IGRE IZ OKOLINE BELE PALANKE
Kostimograf: Milorad Lonić
Aranžman: Ivan Sabo

9. VRANJSKA SVITA
Kostimograf: Sleksandar Stefanović
Aranžman: Boban Stefanović

Pročitajte i...