Niška muzička scena

FORTE – vokalni kvartet

forteVokalni kvartet „Forte“ nastao je 2005. godine sa motivom očuvanja, negovanja i unapređenja višeglasnog pevanja u „a capella“ muškom kvartetu.
Repertoar vokalnog kvarteta „Forte“ zasnovan je na srpskoj duhovnoj i narodnoj muzičkoj baštini, i dopunjen istaknutim delima evropske i svetske muzičke literature.

Vokalni kvartet kao vrsta muzičkog sastava nije bio zastupljen u Srbiji do pojave ovog kvarteta, te zbog toga kvartet „Forte“ ima privilegiju, čast i odgovornost da, direktno ili indirektno, bude uzor i putokaz stalno rastućem broju „a capella“ sastava koji se poslednjih godina pojavljuju u Srbiji. Ova vrsta vokalnog sastava podrazumeva postojanje četiri pevača i četiri melodijske linije, gde svaki pevač peva spostvenu melodijsku liniju, što zahteva posebnu muzikalnost, pevačku stabilnost i sigurnost. Velika ritmička pokretljivost i sposobnost trenutne promene dinamike, kao i izuzetan raspon glasova od tri i po oktave, ovom kvartetu omogućavaju izvođenje i najzahtevnijih kompozicija.

Muzika koju izvodi kvartet „Forte“ može se ovako razvrstati:

Srpska rodoljubiva muzika, od srednjeg veka do današnjih dana, preuzeta je iz vremena u kojem je nastala, a zatim prilagođena za četvoroglasno izvođenje, uz davanje sopstvenog pečata turbulentnog vremena dvadeset prvog veka, u kojem se ova muzika na novi način izvodi.

Pravoslavna duhovna muzika od perioda Vizantije, preko modernih kompozitora XX veka, sve do savremenih kompozitora duhovne muzike. Kvartet „Forte“ saslužuje na crkvenim obredima srpske pravoslavne Crkve, a svi članovi kvarteta, kao verujući ljudi, imaju težnju da ova aktivnost preraste u stalno angažovanje kvarteta kao jedinstvenog crkvenog ansambla pod okriljem jednog od niških pravoslavnih hramova.

Umetnička muzika srpskih kompozitora XIX i XX veka, kao i savremenih kompozitora. Pored kapitalnih dela Mokranjca, Stankovića, Marinkovića, Hristića i drugih velikana srpske muzike, kvartet „Forte“ inicira i neguje saradnju sa afirmisanim i mladim srpskim kompozitorima, izvodeći i dela koja su napisana i posvećena našem kvartetu.

Obrade pop, xez i evergrin standarda. Autentičan, iskren i originalan pristup i prilagođavanje aranžmana za četvoroglasno „a capella“ izvođenje, su ono čime ovaj kvartet daje doprinos razvoju kamerne vokalne muzike.

Članovi kvarteta, od prvog koncerta u istom sastavu, su:

Igor Stanojević, tenor I,
Vladan Karaxov, tenor II,
Vladimir Janjić, bariton, i
Dragan Spasić, bas.

Inspiraciju za odabir pesama za svoj prvi album „Rodoslov“, kvartet „Forte“ je pronašao u svom doživljaju rodoljublja kao osećanja duboke privrženosti i pripadanja, beskompromisne ljubavi prema otaxbini i narodu.

Reč „rodoslov“ znači slovo, reč ili govor o rodu i otaxbini. Muzika sa ovog albuma nosi lični, ali i pečat turbilentnog vremena dvadeset prvog veka, jer se danas izvodi na nov način.

Svojom upečatljivom pojavom i ubedljivim i atraktivnim nastupima na koncertima i drugim pojavljivanjima na pozornicama i u medijima, ovaj vokalni kvartet sastavljen od iskusnih pevača i muzičkih pedagoga pomera standarde u izvođenju vokalne muzike.

www.forte.rs

Pročitajte i...