Promocije, sajmovi, festivali

Festival “Slobodna zona“

marleyFilmski festival „Slobodna zona“ održaće se u Nišu sedmi put od utorka, 16. aprila, do četvrtka, 18. aprila. Projekcije organizuje Odbor za ljudska prava Niš, a festival se održava u prostorijama Niškog kulturnog centra. Ulaz je besplatan.

Posetioci projekcija imaće priliku da vide 5 najboljih filmova, koji su prema glasovima publike izabrani za najbolje sa poslednjeg izdanja ovog festivala.

Program „Slobodne zone“ (16.4.-18.4.):

Utorak, 16.april:
19:00h HANA ARENT

Najnoviji film nemačke rediteljke Margaret fon Trota, gledaoce će upoznati sa odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka.

Radnja filma smeštena je u šezdesete godine dvadesetog veka kada se održava suđenje nacističkom zločincu Ajhmanu, o kome Arent izveštava za američki magazin Njujorker, i kada, očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, ova filozofkinja nemačko-jevrejskog porekla biva iznenađena Ajhmanovom ravnodušnošću, te formuliše svoju čuvenu tezu o banalnosti zla.

21:00h PONOVO ZAJEDNO (DESET GODINA NAKON RATA)
Norveška, 2011.

Film Juna Haukelanda „Ponovo zajedno (10 godina nakon rata)“, prikazujući susrete grupe albanskih i srpskih studenata koji su se desili u dva maha (jedan neposredno pred bombardovanje 1999, i drugi deset godina nakon toga) preispituje mogućnost dijaloga između mladih ljudi čiju su prošlost odredili ratni sukobi na Kosovu.

Sreda, 17. april:
19:00h MARLI
SAD, Velika Britanija, 2012.

Dokumentarac Oskarovaca Kevina Mekdonalda „Marl“i predstavlja novi uvid u neobičnan i tajanstven život muzičkog velikana Roberta Nesta Marlija koga svi znamo kao Bob Marlija.

Ovim impresivnim dokumentarcem reditelj gradi spomenik čuvenom muzičaru, koristeći do sada neobjavljene arhivske snimke sa njegovih koncertnih nastupa, intervjue sa muzičarevim prijateljima, saradnicima i kolegama, kao i članovima porodice.

Četvrtak, 18.april:
19:00h GOSPODIN LAZAR
Kanada, 2011.

Film Filipa Falardoa Gospodin „Lazar“, nominovan za Oskara za najbolji strani film, jeste dirljiva priča o đacima koji su potrešeni smrću omiljene nastavnice i njihovim strategijama suočavanja sa patnjom zbog iznenadnog gubitka. Gospodin Lazar, pedesetpetogodišnji imigrant iz Alžira pomaže učenicima da prihvate gubitak, ali istovremeno uči da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.

21:00h NIJE TI ŽIVOT PJESMA HAVAJA
Hrvatska, 2011.

Dokumentarac hrvatske rediteljke Dane Budisavljević „Nije ti život pjesma Havaja“ u kome se kroz rituale porodičnih ručkova na duhovit i diskretan način govori o potrebi za razumevanjem i prihvatanjem od strane najbližih.

Pet godina nakon poslednjeg zajedničkog susreta, rođendanska proslava ponovno okuplja članove obične četvoročlane porodice.

Prostorije NKC-a nalaze se u ulici Stanoja Bunuševca bb (Palilula), a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pročitajte i...