Stripologija

Ekstra Gedža – Tatko na superheroji

Od autora mnogih inkriminisanih umeničkih i drugih nedela (a još i naš nišlija) dolazi prva južnomoravska grafička novela EKSTRA GEDŽA – TATKO NA SUPERHEROJI, ultimativni strip o heroju kakvog do sada niste imali prilike da sretnete, osim možda u nekoj južnomoravskoj birtiji…

Ekstra Gedža krije svoj identite u naizgled bezazlenom mladiću Milisavu iz Gornjeg Naguženja, ali kad Milisav popije rakijicu, dešava se neverovatna transformacija. On postaje nepobedivi borac za prava potlačenih i naguženih i umilnim zvucima svoje “Guerini“ harmonike rasteruje hevimetalce, pokvarene političare, ljubitelje beletristike i ostali belosvetski ološ.

Kroz četiri priče, Sajgon Sajgon, Fade to Bljack, Distarmonika i M(j)ena pročitajte avanture prvog južnomoravskog superheroja.

Strip su potpisali i kao takvi se ovde predstavljaju (in order to apperance):

Peđa Slavni

Peđa je bio zlatan momak i fin dečko sve do onog dana kad je dobio nadimak Slavni te se počeo tako i ponašati i živjeti na račun stare slave. Usput je napustio Mašinski fakultet diplomiravši, odsvirao par rifova u ekstra bendu „Larmadžije“, objavio par stripova u nepoznatim revijama, naučio da se računar može ugasiti i na „turn off“, a ne samo na „shut down“ i postao je najslavnija ličnost u svojoj sobi, kad spava sam.

Andrija Tam-Tam

Niti je najveći bubnjar među stip crtačima, niti je najveći strip crtač među bubnjarima. Zbog ovog prokletstva odao se alkoholu i studiranju prava. Ovo prvo mu za sada mnogo bolje ide. Trenutno zaposlen na crtanju pornića za inostrano tržište, pa je zbog toga zapostavio rad na Extra Gedži. Ovako barem ima više šanse da skine neku žensku.

Homer Karaber

Rastao među njivama i među šljivama, više među šljivama. Družio se sa ljudima i barabama, više sa barabama. Zato štrči kao svetionik sa dioptrijom od minus 1,75 na oba oka. Ne voli da se brije. Zato će i vojsku da služi civilno jer mu savest prigovara da ne drži oružje u rukama, čak ni hladno. Extra Gedža mu je jedina nada da nadvisi Nila Gejmena. Ima 1 m 82 cm tako da su šanse velike.

Dexa Pantelejski

Ovaj bestidni utamanitelj vinjaka i moždanih ćelija, kao takozvani strip-autor deluje u našem okruženju još od 1989. i kao takav počinitelj je raznoraznih plagijata, krađa i otimačina, čime je naneo nenadoknadivu štetu mnogim finim umetnicima, još finijim vlasnicima restorana i birtija (kojima je ostao dužan) a naročito kulturnoj baštini države Srbije. Poznaje lično Ekstra Gedžu???

PS: Strip nije u slobodnoj prodaji nego ga morate lično potražiti na a ako ste iz Niša i u redakciji Pressinga, Banovina, ulaz iz Šumatovačke, 2. sprat

O stripu

Niš, Srbija, neposredno posle 5. oktobra i paljenja Savezne skupštine…

Klub Pravnog fakulteta u Nišu, mesto gde se nekad davno služila najgora kafa na svetu, čuvena “taložnjača“. Novčani fondovi iscrpljeni, jeli smo bajat burek za doručak, cena vinjaka otišla u nebo, a ni sa pivom stvari ne stoje bolje. Povrh svih nedaća koje mogu da zadese jednog napaćenog studenta, i cena školarine je nedopustivo demokratski visoka.

Tri revolucionara i studenta kojima se smeši obnova godine shvataju da je krajnje vreme da neko stane u odbranu svih vrednosti za koje su se oni zalagali: ukidanje praznog bureka, legalizacija špiritusa, davanje dozvole profesorima da piju u amfiteatrima kao i u kabinetu, davanje dozvole studentima da im se pridruže…

Nakon višesatnog većanja komisija u sastavu: Andrija Milojković Tam Tam, Homer Karabeg, Deksa Pantelejski i njegovo gospodstvo Litar Vinjaka Rubinovog doneli su odluku da na domaću strip scenu stupi novi superheroj…

U početku, negde kod prva dva-tri vinjaka, nije se znalo kakav će biti novi heroj, da li će znati da leti, pati i u kafanu svrati, ali kako je vreme odmicalo, a recka na računu Saveza studenata bivala sve duža i duža, ideje su počele da se ređaju kao na filmskoj traci. Novi junak bi definitivno morao da bude neko iz naroda, najbolje zemljoradnik, jer poštena inteligencija danas u Srbiji postoji samo u statutu Saveza komunista.

Dalje, novi junak bi morao da štiti slabe, dakle: studente, alkose, zemljoradnike i ostalu bagru (što mu dođe na isto). Isto takođe, taj heroj bez mane, straha i jetre, bi trebalo da se izražava čistim narodnim jezikom, neiskvarenim od tuđica i stranoplaćeničkih naglasaka, dakle, moravskim narečjem čistim kao rakija prepečenica. A onda, kao što tu uvek biva, iznebuha, sa televizora pa u rebra, na programu nacionalne televizije, te dike i ponosa srpske demokratije, pojavio se spot izvesne gologuze pevaljke sa prefiksom EXTRA. Tri pijana revolucionara povikala su: EXTRA GEDŽA! I legenda je rođena…

Novi junak je, shodno svom narodnjačkom prefiksu, trebalo da bude neko odvažan i jak, ko će nastaviti besmrtno delo jednog Šabana, Sinana i Šemse, sa naglaskom na legendu koja živi, hoda i, što je najbitnije, peva – Predraga Živkovića Tozovca kome se autori ovog stripa dive do imbecilnosti. Ali od svega ne bi bilo ništa da nije došlo do sudbonosne saradnje sa jednim skromnim mladićem, bivšim rokerom koji je na vreme shvatio svu veličinu monumentalnog opusa Tome Zdravkovića i odrekao se roka, te satanske muzike, na vreme. Peđa Slavni, predsednik fan klaba TOMA FOREVER odlučio je da zašilji pero i počne da crta avanture Extra Gedže, ušavši tako u anale i kanale domaćeg stripa, što mu baš nije trebalo, al’ šta se sad tu može…

TAJNA EXTRA GEDŽINIH MOĆI

Milisav Lukić je bio samo prosečan mladić koji je tek napunio trideset i jednu godinu kada ga je njegov deda Budimir, u selu poznatiji kao Kobac, pozvao da mu saopšti veliku porodičnu tajnu koju su prenosili sa dva kolena na dva kolena (s dede na unuka) svi njegovi preci. Ta tajna sadržana je u hrastovom buretu koje je skriveno u mračnoj pećini skrivenoj od tuđih pogleda. U tom hrastovom buretu se nalazila magična tekućina u narodu poznatija kao džibra koju je Velizar Čudotvorac, u Moravskom kraju kasnije kanonizovan kao Sv. Velizar Šljokča, zaštitnik proizvođača alkoholnih napitaka, spravio specijalno za kneza Lazara, a koju je ovaj poklonio Milisavljevom pretku za izuzetne zasluge u borbi protiv Turaka. Tada je Milisav shvatio da kada popije gutljaj te rakijice, dešava se čudesna transformacija. Milisav postaje Extra Gedža, superheroj bez mane i straha, najjači kad se napije, u stanju da isprazni i najdublje bure, nadčovek sa najotpornijom jetrom na svetu, čija magična harmonika ispušta najumilnije zvuke Slinanovih i Šabanovih pesama od kojih strepe negativci diljem zemaljske kugle.

Tehnikalije od strip

Format: b5, crno belo, mat korice u boju, još malo strane u boju…
Strane: 80
Stripovi: 4 epizode (ukupno 55 strana)
Dodatci: intervjui, prateći tekstovi, Južnomoravski rečnik…
Cijena: prava sitnica
Autori: Peđa Slavni (nacrto sve epizode) i Andrija TAM-TAM (vizuelno osmislio Gedžu), scenarijo napisali Homer Karabeg i Dexa Pantelejski, još dodatni crteži, skečevi i takoto uradili neki naši drugari strip crtači udarnici, uppsovci i slični.