Nišville Jazz Festival 2014

Domaći sastavi na Nišvilu

domaciNišville jazz festival, i ove godine u svom programu predstavlja domaće snage u rasponu od već etabliranih imena, do sastava čije vreme tek dolazi, a u stilskom rasponu od tradicionalnog džeza, preko džez roka i različitih fuzija pa do world music pravca. U glavnom programu nastupaju: Vlada Maričić Latin Jazz Band feat Nidia Moya, Sastav Irene Blagojević, „Fish in Oil“, „Moba“ i „Proces“, a na ostalim binama još tridesetak bendova – od Vranja pa do Subotice!

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević podseća da je ovakav koncept sa domaćim sastavima i u glavnom i u pratećim programima – praksa koja traje od prvog izdanja festivala, pa zato čudi obrazloženje zašto Nišville nije prošao na konkursu , koje je Ministarstvo kulture poslalo medijima, a u kojem između ostalog stoji da „Nišville džez festival nema čvrstu programsku koncepciju i ispravan tretman domaćih izvođača“.

Kada je reč o učešću domaćih izvođača u glavnom programu, Vlada Maričić Latin jazz band nastupiće u petak, 15 avgusta, a specijalni gost sastava je kubanska pevačica Nidia Moya. Džez pijanista i kompozitor Vlada Maričić poznat je i ne samo domaćoj publici po muzičkom izrazu koji predstavlja spoj jazz-a, latino i funk muzike sa elementima balkanskog folklora. Njegova najpoznatija kompozicija svakako je “Bolero Negotino“ koja se kao podloga za špicu već sedam godina emituje svakog dana na programima RTS-a. Originalni član benda je i kubanski perkusionista Lazaro Del Toro Vega koji svojim autentičnim izvođenjem južnoameričkih ritmova na udaraljkama značajno doprinosi originalnom zvuku ovog benda.

Sastav pevačice i flautistkinje Irene Blagojević otvoriće program treće večeri festivala, u subotu 16. avgusta. Irena Blagojević je kao diplomirani flautista do 2000. godine uspešno gradila karijeru u domenu klasične muzike, radeći istovremeno i kao profesor flaute. Pevanje je dugo doživljavala kao svoju „drugu ljubav“, pa je kao pobednik „Večeri mladih nada“ na „Beogradskom proleću“ 2000. godine stekla pravo da učestvuje na festivalu „Slavenski bazar“ u Kijevu, gde je takođe osvojila prvo mesto. Godine 2008.odlučila je da započne solo karijeru u drugačijem muzičkom stilu, a pažnju je skrenula već prvim albumom “ Jutro bez ljubavi“ na kojem se predstavila zrelom interpretacijom, ali i kao autor više od polovine tekstova, muzike i aranžmana.

Beogradski sastav „Fish in Oil“ jedan je od vodećih srpskih sastava kada je reč o novom zvuku, odnosno, muzici koja ne priznaje žanrovske podele, nastupiće poslednjeg dana festival (nedelja, 17. avgust). Izvode autorske kompozicije koje predstavljaju spoj različitih stilova: rock, surf, folk, free-jazz, filma muzika… Ovaj bend čine muzičari sa velikim iskustvom, koji su sarađivali sa u mnogim od kultnih domaćih sastava („Playboy“, „Eyesburn“, „Naked“ …) i muzičarima kao što su Lala Kovačev, Milan Petrović… Do sada su objavili dva albuma: „“Poluostrvo“ (2012, SKC Kragujevac) i „Drnch“ (2013, Mascom). Aktivno nastupaju na muzičkim festivalima širom Balkana.

Po tradiciji, na početku i na kraju glavnog programa Nišvila nastupaju niški sastavi. Čast da ove godine otvori festival pripala je sastavu „Moba“ koji objedinjuje nekoliko generacija niških muzičara, koji su različite afinitete uspešno spojili u skladni i originalni koncept. Album ovog kvarteta pod nazivom „Sećanja“ čine originalne kompozicije članova benda. Kao specijalni gost, sa „Mobom“ će nastupiti i pevač mlađe generacije Oliver Katić, široj publici poznat kao finalista jednog od ciklusa takmičenja „Ja imam talenat“, koji se odlično snalazi u različitim muzičkim žanrovima od popa preko soula i fanka do džeza. Ova postava imaće čast da prva čestita ovogodišnjoj dobitnici Nagrade za životno delo Nadi Pavlović i da sa njom izvede nekoliko kompozicija posvećenih Miši Blamu.

Nišville 2014 će zatvoriti grupa „Proces“ – ska/reggae/punk band iz Niša osnovan 1995.godine. Iza sebe imaju mnogo koncerata, nastupa na festivalima, nekoliko spotova i dva studijska albuma: „Dušanova ulica“ („Lithium records“ iz Skoplja 2003.godine) i „MySka Pesma“ objavljen 2009. godine, sa kojeg se izdvojio hit „Rio“.

U ostalim – besplatnim programima Nisvilla (Open, Youth, Welcome, Matine stage) nastupiće još tridesetak srpskih sastava od Vranja pa do Subotice: Bricks and Cans, Kvantno Polje, Underdogs, Ničim izazvan, Rap trio, Tango kvartet Libercuatro, Rebel band & Pera Joe, Di Luna Blues Band, JeuNS, Petting blues band, Putnik u tramvaju, The Highlanders, Tune, The Cockblockers, Milan Petrovic Quartet feat. Bruno Mičetić (SER/CRO) , Sanja i S.K.A. , Oktet Klarineta, Čudesmo, Orkestar Projekta „Jazz – A Multicultiral Expression“, Jam Station, Jayus Jazz trio, Greenfingers, Oganj Band, Tevarbulebra, Jazzva Band, Master Flow & Bandtronica, Duo Di Mar, polaznici škole za pop i rock muziku „Musicland studio“(…), a nastupiće i nekoliko inostranih sastava (Sound Underground – USA, Morre – CAN,….)

Pročitajte i...