Film

Dečak sa biciklom – Vilin Grad

decak-sa-biciklomSiril, jedanaestogodišnji dečak, ostavljen je u domu za nezbrinutu decu. Rečeno mu je da je to privremeno, i on misli da će se otac vratiti po njega. Ne veruje da se otac odselio bez reči, i da čak ne može da pronađe svoj bicikl.

Dečak slučajno upoznaje frizerku Samantu, koja pronalazi i vraća njegov bicikl. Siril počinje da provodi vikende sa Samantom, ali ne prepoznaje ljubav koju mu ona pruža, a koja je neophodna da smiri njegov bes. Njih dvoje zajedno uspevaju da pronađu Sirilovog oca, ali on više ne želi dečaka.

O reditelju

Braća Žan-Pjer i Lik Darden su poznati belgijski filmski reditelji koji pišu, produciraju i režiraju filmove zajedno. Krajem sedamdesetih počeli su da snimaju dokumentarne filmove, a međunarodnu pažnju privukli su devedesetih, filmom „Obećanje“. Prvu Zlatnu palmu osvojili su za film „Rosetta“ 1999. Godine, a drugu za film „Dete“, 2005. godine. Svi njihovi filmovi su prikazivani u takmičarskom delu u Kanu i osvajali neku od prestižnijih nagrada.

Festivali: Cannes Film Festival, Flaiano International Prizes, London Film Festival, Valladolid International Film Festival, 40. FEST

Nagrade:
Filmski festival u Kanu, 2011. – Gran pri
Evropski filmske nagrade, 2012. – Najbolji scenario
Valjadolid – Nagrada Tomasu Doreu

Žanr: drama
Originalni naziv: Le gamin au vélo
Engleski naziv: The Kid With a Bike
Režija: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Scenario: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Kamera: Alain Marcoen
Montaža: Raphaëlle Dufosset
Uloge: Thomas Doret, Cécile De France, Jérémie Renier
Zemlja produkcije: Belgija, Francuska, Italija
Jezik: francuski
Trajanje: 87 min

Pročitajte i...