Kulturna dešavanja

Dani Portugala u Nišu

dani-portugalaCentar lokalne demokratije LDA u partnerstvu sa Ambasadom Portugala u Beogradu, Kancelarijom za evropske poslove u Nišu, Institutom za kinematografiju i audio-vizuelne umetnosti u Lisabonu, gradskom opštinom Medijana i Studentskim kulturnim centrom u Nišu organizuje kulturni događaj pod nazivom „Dani Portugala u Nišu“.

U periodu od 18 do 27. jula na različitim gradskim lokacijama realizovaće se šarenolik program kulturnih dešavanja. Aktivnosti su pripremili volonteri iz Portugala koji su angažovani u Centru lokalne demokratije u sklopu projekta međunarodne saradnje Srbije i Portugala pod nazivom „Share yourself“ koji je podržala Evropska komisija kroz program Mladi u akciji – Evropski volonterski servis.

„Dani Portugala u Nišu“ započeće 18.7.2011. godine u 18 časova i 30 minuta u Evropskom kutku otvaranjem izložbe fotografija pod nazivom „Zagrli Lisabon“ a tokom nedelje nastaviće se projekcijama dokumentarnih filmova portugalskih autora i serijom prezentacija programa Evropske komisije – Mladi u akciji.
U okviru „Dana Portugala u Nišu“, Studentski kulturni centar će u prostorijama Akademskog pozorišta ugostiti forum teatar – interaktivnu predstavu za mlade koju će odigrati grupa mladih aktivista iz Niša korišćenjem tehnike teatra potlačenih. U SKC-u će u ovom periodu niška publika imati priliku da pogleda i filmska ostvarenja portugalskog igranog filma.

O IZLOŽBI:
Autor fotografija izložbe „Zagrli Lisabon“ je Dragoljub Zamurović rođen 1947. godine u Nišu. Završio je postdiplomske studije fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1980. godine Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, a 1997. godine dobija zvanje Istaknutog umetnika i tako se svrstava među nekoliko najznačajnijih umetnika srpske fotografije danas. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada među kojima je i Velika nagrada Srbije koju su mu 2004. godine dodelili Ministarstvo za kulturu i ULUPUDS. Živi i radi u Beogradu.
Fotografije Lisabona ovog autora nastale su 2007. godine tokom projekta „Primenjena nostalgija“ sa ciljem razmene i povezivanja umetnika iz Srbije i gradova zemalja predsedavajućih u EU. Projekat se realizuje na inicijativu kabineta podpredsednika Vlade Republike Srbije za Evropske integracije.

O FORUM TEATRU:
Forum teatar jedan je od oblika teatra potlačenih, forme interaktivnog teatra koju je kreirao brazilski režiser i aktivista Augusto Boal u ranim 50-tim godinama i danas ima jako široku upotrebu u raznim segmentima društva. Teatar potlačenih je nominovan od strane Ujedinjenih nacija kao oficijelno sredstvo za socijalne promene. To je specifičan set tehnika dizajniranih tako da nauče ljude da se aktiviraju i preuzmu kontrolu nad životnim situacijama u kojima se nalaze.
Teatar potlačenih počiva na pretpostavci da sva ljudska bića žele i sposobna su za dijalog, a tamo gde dijalog postaje monolog tlačenje se pojavljuje. Forum teatar je oblik pozorišnog rada u kome publika učestvuje i to ne samo predlozima i komentarima, već i ulaskom u scenu menjajući tok predstave. Publici se pruža prilika da promeni predstavu ali i da predstava promeni njih, otvarajući im mogućnost da sagledaju jedno ili više mogućih ishoda jedne konfliktne situacije. Ovakva forma predstave ima za cilj da ukaže na probleme, a sa druge strane da otvori prostor za dijalog i traženje konstruktivnih rešenja.

O FILMOVIMA:
DOKUMENTARNI FILMOVI:
„ULICE TUGE“ (RUAS DA AMARGURA 2008.) Rui Simões – 108 min.
„LjUDI IZ LISABONA“ (LISBOETAS 2004.) Sérgio Tréfaut – 105 min.
„PISMA DIKTATORU“ (CARTAS A UMA DITADURA 2007.) Ines de Medeiros – 60 min.
„ZATOČENICI LISABONA“ (LISBOA DOMICILIARIA 2009.) Marta Pessoa – 95 min.

IGRANI FILMOVI:
„ALIS“ (ALICE 2005) – drama – Marco Martins, 102 min
„GOLUPČIĆI“ (THE LOVEBIRDS 2007.) – drama – Bruno de Almeida, 81 min.
„NARUČENO UBISTVO“ (SUICÍDIO ENCOMENDADO 2007.) – komedija – Artur Serra Araújo, 88 min.
„LAKU NOĆ IRENA“ (GOOD NIGHT IRENE 2008.) – komedija/drama – Paolo Marinou-Blanco, 98 min
„PRESUDA“ (JULGAMENTO 2007.) – drama/triler – Leonel Vieira, 98 min.

Pročitajte i...